szüret

2020.09.27. 10:00

Életeket menthet meg a gyertyaláng a pincében

Minden évben követel áldozatot, pedig a balesetek könnyen megelőzhetőek.

Horváth Imre

20200915 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Katasztrófavédelmi gyakorlat mustgáz a borospincében (Demeter Pincészet).

Fotó: Berán Dániel, MW

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre. A korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Egy liter must, 42 liter szén-dioxid

Tavaly Mohácson követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, míg több helyen csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedett emberekre. Évről évre számos esetben riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel nehezebb a levegőnél, a szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember a láng jelenlétével ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például lapáton tartsuk magunk előtt.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, hívja a 112-es segélyhívót.

(A borítóképen: Tűzoltók gyakorolják a mustgázmérgezett mentését)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában