Programajánló

2020.09.25. 08:00

Bemutatkoznak a mesterek

Gyékényfonó művész és csizmadia munkáját csodálhatjuk a hétvégi fesztiválon.

Detzky Anna

20200805 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Megrendezte komplex népművészeti alkotótáborát a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület. Többek között gyönyörű főkötők és pásztorbotok készültek a táborban.

Fotó: Kozma István

A XVI. Virágzó Népművészet Fesztiválra és kiállításmegnyitóra invitálja szeptember 25-től 27-ig a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházába a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület az érdeklődő családokat és a művészeket.

– Pénteken reggel 9-től gyermekcsoportokat várunk, amelyeknek kézműves-foglalkozást is tartunk. Délután 1 órakor egy nagyon ritka mesterség fog bemutatkozni. Kiss Tünde népi iparművész gyékényből, illetve kákából készít majd tárgyakat – ismertette Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke. – Fél öttől pedig az egyesület népművészeti tárgyalkotó pályázatának díjátadója lesz, a beküldött munkákból rendezett kiállítás megnyitójával. Az alkotói pályázatra 270 kézműves munkával neveztek az ország minden tájáról.

Közös alkotás

Minden korosztály számára értékes programokkal készültek a szervezők.

– A hétvégét kifejezetten úgy terveztük, hogy alkalmas legyen ismeretterjesztésre és szórakozásra is. Szombaton 11 órától megnyílik az egyesület Műhelyfoglalkozások – Műhelydarabok című kiállítása a Csoóri Sándor Alap támogatásával. Látványműhelyeket terveztünk, mesterségbemutatókat és játszóházat gyerekeknek. Itt akár ki lehet majd próbálni a kézművességet, például a kosárfonást vagy az agyagozást és más ismertebb technikákat, de jön hozzánk többek között csizmadia is. Látható lesz a Miskolci Csodamalom Bábszínház Meseláda című előadása, és zenei előadókat várunk még. Nem utolsósorban pedig tartunk egy kézművesvásárt, hogy senki ne maradjon vásárfia nélkül, amikor hazamegy – mondta az egyesület elnöke.

(A borítóképen: Az agyagozást is ki lehet próbálni a népművészeti fesztiválon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában