defibrillátor

2020.09.24. 16:30

Bátorítanak az eszköz használatára

Több száz kihelyezett defibrillátor az országban, mégis kevesen mernék használni nem várt szituáció esetén.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Országszerte 1500 darab defibrillátor van kihelyezve plázákban, önkormányzatokban, cégeknél vagy éppen pályaudvarokon. Azonban tízből csupán hárman tudják, mire való a készülék egy hirtelen szívleállás esetén – derült ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) által készített online felmérés során.

Bátortalan hozzáállás

Egy forgalmas helyszínen végzett kutatás alkalmával az elemzők arra voltak kíváncsiak, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy az emberek szívesebben használják a defibrillátort, és vészhelyzet esetén merjenek cselekedni. Több nyilatkozó szerint, ha valaki rosszul lenne mellettük az utcán, nem mernének közbeavatkozni, legjobb esetben az első sokk után értesítenék a mentőszolgálatot. Van, aki vállalná az újjáélesztést, de a hagyományos mellkaskompressziót alkalmazná, mivel aggódna, hogy a kihelyezett defibrillátorral csak nagyobb kárt okozna. Néhány megszólaló válasza alapján laikusként csak azok vennék igénybe az eszköz segítségét, akiknek volt már hasonló váratlan szituációban részük.

Dr. Czakler Éva mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke kiemelte, hogy igenis fontos lenne, hogy minél többet tudjunk ezekről a csak elsőre bonyolultnak tűnő eszközökről, hiszen Magyarországon a hirtelen szívhalál a vezető halálokok közé tartozik. – Ráadásul ilyenkor az esetek mintegy 80 százalékában nem elég a mellkaskompresszió, defibrillátort is szükséges használni. Felmérésünk alapján tízből négyen még csak nem is tudnak róla, hol találhatók ezek az életmentő készülékek, és ez nincs jól így” – nyilatkozta az alelnök.

Az alapítvány sajtóközleménye szerint a defibrillátor használata egyszerű, laikusok számára is könnyen értelmezhető. Bekapcsolás után maga az eszköz utasításokat ad, az életmentő elektrosokk leadásához is legfeljebb csak egy gombot kell megnyomni, így szinte lehetetlen hibázni – írják.

Ismeretterjesztés

Az OMSZA szeretné minél szélesebb körben eljuttatni az emberekhez az újraélesztéshez szükséges ismereteket, így október 8-án, az Újraélesztés napja alkalmából a Valami Amerika sztárjai ismét a tőlük megszokott módon, poénokkal, túszejtéssel, kommandósokkal és defibrilátorral indítják útra a mentőalapítvány legújabb, nagyszabású ismeretterjesztő kampányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában