vadászat

2020.09.08. 20:00

Az őszi vadászidénnyel együtt kezdődik a szarvasbőgés ideje is

Tavaly 3912 gímszarvas került terítékre megyénkben. Az elejtett egyedek száma 17 százalékos növekedést mutat.

Méhes László

Forrás: Shutterstock

Az őszi vadászidény hivatalosan szeptember 1-jén indul. Noha a vadászható nagyvadfajok közül az őzbakot még a hónap végéig, vaddisznót pedig egész évben lehet lőni, a most kezdődő időszak a legnemesebb vad, a gímszarvas vadászatának kezdete miatt nevezetes.

Az elmúlt vadgazdálkodási évben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 3912 gímszarvas került terítékre, köztük 1071 volt a bika. Az elejtett egyedek száma a 2015-ös évhez képest 17 százalékos növekedést mutat, ami vélhetően annak is betudható – következtethető ki Tóth Á. Dénes megyei fővadásznak, a B.-A.-Z. Megyei Vadászkamara ügyvezető titkárának

a szavaiból –, hogy az újonnan meghódított élőhelyeken, a Bodrogközben és a Cserehát déli részén az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a gímszarvasállomány nagysága.

A vadász számára a vad értékét a megszerezhető trófea mérete jelenti. Az éves átlag trófeasúly vidékünkön 4–5 kilogramm közöttire tehető, míg az érmes gímtrófeák átlaga 7 kilogramm körül mozog – tájékoztatott a fővadász.

Nem jósolható meg előre

Mint elmondta: minden évben kerülnek ki kimagasló, 10, 11 vagy igen ritkán 12 kilogramm feletti agancssúllyal rendelkező egyedek a megye vadászterületeiről, de az idény a trófeaérték szempontjából soha nem jósolható meg előre.

Hazánk északi, hegyvidéki területein hamarosan beköszönt a gímszarvas párzási időszaka. Valamivel később, mint a dél-dunántúli területeken, ahol már augusztusban hangolnak a bikák.

A megye teljes területe érintett

Borsod-Abaúj-Zemplénben a szarvasbőgés csúcsidőszaka jellemzően a szeptember 20-a körüli napokra esik. Egy lehűlést hozó, csapadékos időjárás ezt előbbre hozhatja, ugyanakkor a kánikula, az aszályos hetek késleltetik a bőgést. A legkedvezőbb a szarvasok számára a vén­asszonyok nyaraként jellemzett, szeptember második felében beköszöntő őszelő, amikor nappal még meleg van, éjszakára viszont 10 fok alá is lecsökken a hőmérséklet – tudtuk meg Tóth Á. Dénes megyei fővadásztól, a B.-A.-Z. Megyei Vadászkamara ügyvezető titkárától.

Az ezekre a napokra szervezett szarvasbőgést hallgató túrák már kevésbé zavarják az egyébként szeptember elején induló vadászidényt, amely a gímszarvas esetében a megye teljes területét érinti. A túraszervezőknek ezért körültekintően kell eljárniuk, mivel ebben az időszakban sok bérvadász érkezik a vidékünkre, és a vadásztatással foglalkozó vadgazdák az ő igényeiknek megfelelően alakítják a vadászatok időpontját.

Elkerülhető vadászbalesetek

A társas vadászatokat előzetesen bejelentik a vadászati és a rendőrhatósághoz, így ezek időpontjáról előzetesen tájékozódni lehet – tudtuk meg.

Ezzel szemben az egyéni vadászatok helyéről és idejéről csak akkor tud valaki biztos információhoz jutni, ha kapcsolatba lép a helyi társaság vezetésével, a hivatásos vadászokkal.

Az intenzívebb vadászati tevékenység idején, a véletlen vadászbalesetek elkerülése érdekében a megyei fővadász nem javasolja, hogy a hegyekben túrázók letérjenek a kijelölt útvonalakról és önállóan vágjanak neki az erdőnek szarvasbőgést hallgatni. A szokatlan hang elől ráadásul messzire kitérnek a vadak, ami meghiúsítja ezt a tervet.

Tóth Á. Dénes inkább azt ajánlja, hogy az erdő őszi muzsikájával a szervezett, jól előkészített programokon ismerkedjenek meg az érdeklődők. Az Északerdő Zrt. például a szarvasbőgés időszakában is több helyszínen szokott kisvonatozást szervezni, amelyek a hely- és szakismeretnek köszönhetően garantálják az erdő kínálta élmények megtapasztalását. (Cikkünk írásakor a társaság honlapján még nem szerepelt ilyen túraajánlat.)

Türelmesen, csendben

Aki mégis maga indulna neki, a Zemplén, a Bükk és jó néhány csereháti területrész völgyeiben vagy a hegytetőn vezető autóutakról is be lehet hallani a területeket – mondott egy másik lehetőséget.

Az út szélére lehúzódva, türelmesen és csendben figyelve a kora esti vagy hajnali órákban ezekről a helyekről is élvezhető az akár több kilométerre is elhallatszó szarvasbőgés.

(A borítóképen: A szarvasbőgés élményét szervezett utakon is kínálják)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában