főtérprojekt

2020.09.25. 19:00

Az épületeket már kiürítették

Jövő év végére kell elkészülnie a Dayka Gábor utca meghosszabbításának.

Szaniszló Bálint

Fotó: SZB

A megyeszékhelyen a Dayka Gábor utcát meghosszabbítanák. A terv már évek óta létezik, az építkezés miatt lebontásra ítélt ingatlanok is üresek már, de – úgymond – a munkagépek még nem indultak el.

Bontani kell

Ismert, hogy Miskolc „főtérprojektje” ugyancsak évekre – és nem túlzás állítani –, évtizedekre nyúlik vissza. Annyit bizonyosra lehet venni, hogy a Szent István tér lesz a helyszíne. A főtér kialakításához azonban az Avas alján a jelenleg is hatalmas átmenő forgalmat máshová kell terelni, mert az zavarná a főtérfunkciót.

Jelentős forgalomátszervezésre és – ezzel együtt – egy új átkötőút megépítésére is szükség van a jelenlegi Dayka Gábor utca meghosszabbításával egészen a Meggyesalja utcáig. A belváros felé közeledő forgalmat így át lehet terelni az északi tehermentesítő útra.

Évekkel ezelőtt megfogalmazódott, hogy egy 2-szer 1 sávos, zöld sávval és járdával ellátott átkötőút épül a Dayka Gábor és a Meggyesalja utca között.

Majd’ egymilliárdból

A projektfinanszírozásra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból 900 millió forintot nyert el az önkormányzat, és a befejezési határidő 2021. december 31-e.

A kalkulációk szerint 4 ingatlant érint teljes egészében a jövőbeni átkötőút nyomvonala, és további 2-3 ingatlan esetében a telkekből csípnek le egy darabot. Lebonyolították az egyeztetéseket az érintett ingatlanok tulajdonosaival. Az építkezésben érintett ingatlanokat – a jelek szerint – meg is vásárolta már az önkormányzat, mert – ha arra jár valaki, láthatja – az épületek üresek, elhanyagoltak, bontásra várnak.

Északon négy sávon

A járműforgalom átterelése a belváros másik oldalára egyben azt is jelentheti majd, hogy az északi tehermentesítő utat a Búza térig négysávossá kell alakítani. Ezzel is csökkenhetne a belváros és elsősorban a főtér környékének autóforgalma.

(A borítóképen: Erre vezetne tovább a Dayka Gábor utca)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában