egyetemi tanévkezdés

2020.09.08. 14:00

Az elsőévesek is örülnek a normál munkarendű őszi szemeszternek

Szájmaszk viselése mellett, hőmérsékletmérés, kézfertőtlenítés után lehet belépni a Miskolci Egyetemre.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

A hétfőn tartott hivatalos tanévnyitó kezdete előtt a csillogó szemű gólyák a szökőkút körül gyűltek össze. Muzsnay Kinga, Seprényi Kitti és Sallai Zsombor szívesen osztották meg az Észak kollégájával a tanévkezdést körülövező érzéseiket.

Pozitív ajánlások

Mindhárman a Gépészmérnöki és Informatikai Kar frissen felvett gólyái. Kinga a mechatronikai mérnöki, Kitti a logisztikai mérnöki, Zsombor pedig a villamosmérnöki alapszakot öregbíti majd a nevével. Elmondásuk szerint Kinga és Zsombor mindketten Borsod-Abaúj-Zemplén megye településeiről származnak, Kitti viszont Nyíregyházán él családjával. Arra a kérdésre, hogy milyen ambíciókkal érkeztek a Miskolci Egyetemre, szinte hasonló választ adtak: „Pályaválasztás előtt igyekszik az ember informálódni az általa érdekelt egyetemről az ismeretségi körében – kezdte gondolatait Kinga – a Miskolci Egyetemről csupa jót hallottam, sokan mondták, hogy családias, ami talán leginkább a diákságot összekötő hagyományoknak köszönhető” – mondta az Északnak. A Nyíregyházáról érkező Seprényi Kitti szintén idősebb barátaitól kapta az ajánlást, az ő ismerősei is hivatkoztak a családias, barátságos légkörre oktatói, hallgatói oldalról egyaránt. Ezenkívül lenyűgözőnek találta a campust, ami a hallgatók legtöbb igényét kielégíti.

Élmények sora

Mindhárman részt vettek a Gépészmérnöki Kar által megszervezett gólyatáborban, Zsombor elmondása szerint rengeteg pozitív élménnyel távozott az eseményről, a lányok pedig ezt helyeslően bólogatva csak megerősíteni tudták. Az évkezdésről, a vírus második hulláma okozta digitális oktatás bevezetéséről szintén megegyeztek a válaszaik. – Nagyon örülnénk és őszintén reméljük, hogy a kezdéshez hasonlóan a folytatás is normál rendben történik majd az elkövetkezendő időkben. Elsőévesként fontosnak tartjuk, hogy személyesen részt vegyünk az órákon, megismerkedjünk a csoporttársainkkal, rendes egyetemi életet tudjunk élni, de úgy gondoljuk, hogy az egyetem fel van készülve a digitális oktatásra, hiszen már volt alkalmuk tesztelni – mesélték lelkesen a fiatalok. Zsombor a lányokkal ellentétben napi szinten fog bejárni az egyetemre, így számára motivációt jelent a reggeli ébredéshez az a tudat, hogy be kell érnie a személyes jelenlétben megtartott órákra.

A hétfőn, normál rendben megtartott ünnepi szenátusülésen Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a résztvevők mellett külön üdvözölte az állami, üzleti, társadalmi élet jelentős képviselőit, valamint az elsőéves hallgatókat, akiket – esküjük letétele után – Veres Pál, Miskolc polgármestere a megyeszékhely polgáraivá fogadott, és átadta nekik a városkulcsot.

Hagyományok és megújulás

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a Miskolci Egyetemen az idei évben nem kevesebb mint 2392 frissen felvett hallgató kezdi meg tanulmányait.

Továbbá hozzátette, hogy a cél nem más, mint hogy a Miskolci Egyetem Északkelet-Magyarország szellemi tudásközpontja legyen, a közelmúltban megtörtént modellváltás is ezt segíti elő. Csöbör Katalin országgyűlési képviselő külön gratulált Horváth Zitának, rektori kinevezéséhez, majd a gólyákhoz fordulva folytatta gondolatait: „Ezek azok az évek, amikor az egyetemistának nincs más dolga, minthogy megalapozza a jövőjét és megélje a jelent. Megkérem a hallgatókat, hogy vigyázzanak egymásra, a tanáraikra, csoporttársaikra, valamint kívánom, hogy tudjanak időt szánni a tanulás, az ismeretszerzés mellett a pihenésre, a szórakozásra, a sportolásra is. Fedezzék fel a várost és vele együtt Borsod-Abaúj-Zemplén megyét” – tanácsolta a képviselő.

Más ez a szemeszter

Maksa Balázs, az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, valamint dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár beszéde után a karok dékánjai hallgatói nagykövet címet, tanulmányi emlékérmet és emléklapot osztottak ki. Prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora záróbeszédében kiemelte, hogy rendhagyó tanévet tudhat maga mögött az intézmény, hiszen a júliusi diplomaosztót a megfelelő egészségügyi előírásoknak megfelelően szeptember elején tudták megtartani.

„Bár a spanyolnátha óta rengeteget fejlődött az orvostudomány, nem várt módon kellett az országnak, döntéshozóknak, a társadalomnak elviselni azokat a körülményeket, amelyeket a vírushelyzet rájuk mért. Egyetemünket továbbra is a tradíció és innováció fogja jellemezni. Büszkék vagyunk azokra a hagyományokra, amelyekről az előttem szólók is beszéltek. A közösséghez tartozás élménye egyrészt véd az elmagányosodástól, másrészt erőt ad, hogy a megpróbáltatásokat együtt könnyebben elviselhessük” – többek között ezekkel a gondolatokkal zárta az eseményt a rektor.

(A borítóképen: A szigorítások ellenére vidáman indult a szemeszter)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában