határzár

2020.09.02. 16:00

A határzár megyénket is érinti, de lehet átjárás

Szlovákia felé él az ingázóknak nyújtott 24 órás határátlépési könnyítés.

Horváth Imre

Fotó: Marosréti Ervin

Szeptember 1-jén, 0 órától ideiglenesen visszaállt a határellenőrzés Magyarország belső határain a koronavírus-járvány miatt.

Harminc kilométeres szabály

Az augusztus 30-án megjelent kormányrendelet szerint nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – nem léphet be.

Magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, kivéve, ha hitelt érdemlően bizonyítják, hogy az elmúlt hat hónapban már túljutottak a betegségen. Ha a vizsgálat fertőzés gyanúját állapítja meg, akkor 14 napra hatósági vagy bizonyos esetekben házi karanténba helyezik az illetőt.

Amennyiben a fertőzés gyanúja nem áll fenn, akkor 14 napot házi karanténban kell eltölteniük. De a hatóság engedélyezheti a személy kérésére, hogy öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő molekuláris biológiai vizsgálaton, PCR-teszten vegyen részt.

Ha ez negatív, akkor nem kell a 14 napos karanténidőt letölteni.

Az ingázók, vagyis akik a határos országokban dolgoznak, vagy ott élnek és hazánkba járnak át dolgozni, könnyítést kaptak. A meghatározott szomszédos államok állampolgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek.

A meghatározott országokkal szomszédos, Magyarország területének az államhatártól számított 30 kilométeres sávjában élő magyar állampolgárok a szomszédos ország területéről visszatérve korlátozás nélkül beléphetnek, ha a külföldi tartózkodásuk nem haladta meg a 24 órát és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyják el.

Megyénket érintően kedden 0 órától a személy- és teherfogalom a Bánréve volt határátkelőhelyen, illetve Tornyosnémetinél az M30-as autópályán keresztül megoldott. (Sátoraljaújhelynél is van mód az átkelésre, mint arról első oldalunkon írunk).

A többi határátkelőhelyet és a határon átvezető utakat is lezárták, tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányságon.

A teherforgalmat nem érinti a korlátozás. Szlovákia a meghatározott országok közé tartozik, így érvényes az ingázókra vonatkozó könnyítés.

(A borítóképen: Ellenőrzés a bánrévei átkelőnél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában