szabadidő

2020.08.30. 11:30

„Vízen járnak” az új divat szerelmesei

Évek óta jelen van a vízi sportokban és egyre nagyobb a népszerűsége a SUP-nak.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A SUP vagyis a Stand Up Paddle magyarul leginkább állószörfnek vagy állva-evezésnek fordítható. Egy olyan sport, amit bárki, korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat. A vízi túrázástól, a kardio edzésen át a jógáig mindenre, akár még horgászathoz is kitűnő. Az ember a „vízen járva” fedezheti fel a környezetet, gyönyörködhet a természetben.

Minden izomra szükség van

A SUP kialakulása az amerikai szörf kultúrából ered, hogy elérjék a parttól messzebb lévő hullámokat is, hagyományos szörf deszkán evezve tették meg a távot. Napjainkban már kifejezetten SUP deszkákat gyártanak. Most, hogy már ilyen sokan hódolnak az állva evezésnek, szükség van a tömeggyártásra, amihez megfelelő anyagokat és technológiákat fejlesztettek ki az elmúlt években. A régen használt hagyományos szörfdeszkákat leváltották a karbon és kompozit merev deszkák, amelyeket ma is sokan használnak kiváló siklási tulajdonságaiknak köszönhetően. Az utóbbi néhány évben a SUP-ot hobbinként űzők körében viszont messze a felfújható deszkák a legnépszerűbbek.

A SUP az egész család számára remek kikapcsolódást nyújt, mivel teljesen biztonságos, mégis izgalmas, állva evezni pedig remek testedzés. Az állószörf nem igényel előképzettséget, használatát mindössze néhány perc alatt el lehet sajátítani, a legnehezebb rész a felállás – állítja Sárosiné Csáti Emese testnevelő tanár. Mivel ez egy deszka és egy lapát, amivel a testünknek dolgozni kell, ezért az összes izmot egyszerre kell kontrakcióban tartani. A törzs minden izmát, hasizmot, farizmot, a combokat és az alsó végtagot is edzi ez a mozgásforma. Laza térdhajlításban kell állni a SUP-on, a felső test pedig az evezéshez és tartáshoz fejt ki erőt – avatott be a szakember. Ha van sportos előélete az illetőnek, akkor kicsit könnyebb a mozgáskoordináció, de lassú léptekkel és segítséggel bárki megtanulhatja. A bátortalanabbak pedig akár ülve, vagy térdelve is hajthatják a deszkájukat.

Szinte minden tavunkon

Hazánkban a SUP-olás szinte bármilyen vízfelületen űzhető. A Balaton, a Tisza-tó, a bányatavak és folyóink is számtalan evezési lehetőséget kínálnak kisebb-nagyobb túrákra. Az emberek nem egyesületben vagy versenyszerűen űzik ezt a sportot, inkább csak hobbiként, kisebb közösségekben, családi, baráti társaságok együtt – véli Bödör Gergely, a Deboti Vitorlás Sportegyesület szakmai vezetője. Családjával együtt kipróbálta már a SUP-ot tengeren, illetve a nyéki tavon is. Gergő abban látja a népszerűségét, hogy viszonylag könnyen elérhető, nem jelent nagyobb anyagi ráfordítást és a deszka felfújható változata, összehajtva még egy kisebb csomagtartóban is elfér. A gyerekek is kedvelik, mert játékra is alkalmas. A lényeg az egyensúly megtalálása, ami még egy ügyetlenebb felnőtt számára is lehetséges, ha a megfelelő SUP-ot választja. Ahhoz azonban, hogy gyorsan haladjon vele, már kell az ügyesség – mondta a vitorlázó.

Deszkafajták

A deszkák között több formát is láthatunk, annak függvényében, hogy mire szeretnénk használni, mert másra van szükség ha gyors edzésre és másra ha egész napos túrázásra használjuk a deszkánkat. Az általános (allround) deszkák általában lekerekített orral és farral rendelkeznek, meglehetősen szélesek és hosszúak, így a nagy felületük miatt kiemelkedően stabilak. A síkvízi SUP-pal olyan tempóban lehet siklani a vízen, amit egy allround deszkán állva nem lehet elérni. Az keskenyebb test jelentősen csökkenti a vízzel szembeni ellenállást, de sokat számít a hegyesebb orr, amely szinte kettévágja a hullámokat, így segítve a haladást.

A versenyzésre kialakított SUP-ok még keskenyebbek, és borulékonyabbak, mint az általános vagy síkvízi társaik. Ezeken a deszkákon egy tapasztalatlan állva evezőnek megállni sem könnyű, nem hogy haladni vagy kihasználni a deszka adta sebességbeli előnyöket.

Az általános (allround) deszkákat megtaláljuk kezdőknek, középhaladóknak és haladóknak, illetve verseny verzióban is kapható SUP, ha vásárolni szeretnénk. Az eladási áruk 80 ezer és 250 ezer forint között mozog, de a felmérés nem reprezentatív, egy Miskolcon is megtalálható sport áruházlánc webshopjának kínálata alapján mértük föl a lehetőségeket.

Ha bérelni szeretnénk, akkor ezt is változó áron tehetjük meg. A Balatonnál már 1600 forintért is lehet, de nem ritka a közel 4 ezer forintos ár egy óráért. A Tisza-tónál lehet fél órára is bérelni, ami sokak szerint elég kevés idő ahhoz, hogy élvezni lehessen ezt a kikapcsolódási módot. Az árak tapasztalataink szerint egy órára átlagban 3000 Ft körül mozognak.

(A borítóképen: A lényeg az egyensúly megtalálása; a gyerekek pedig a játékossága miatt kedvelik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában