baleset

2020.08.28. 18:30

Vízbe csúszott autóban legyen kéznél kalapács

Gondosan válasszuk ki a helyet, ahol biztonságosan megállhatunk.

Pap Gyula

Három-négy méter magas part menti úton nagy sebességgel közlekedett egy autó, veszélyesen közel a vízhez a napokban a Mályi-tónál. Szemtanúk beszámolója szerint a sofőr behúzta a kéziféket, az autó kifarolt, hatalmas port vert fel és egy csattanás hallatszott, a gépkocsi ugyanis belerepült a vízbe. A sofőr és az utasai az ablakon ugrottak ki.

Az autó nem süllyedt el teljesen, ezért kitolták a partig. Elsődlegesen az feltételezhető, hogy a gépjármű sofőrje nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet. Személyi sérülés nem történt, ezért a helyszínre küldött rendőr járőrök a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt helyszíni bírsággal zárták az intézkedést – tudtuk meg.

Ha nagy a baj

Történhetett volna nagyobb baj is, ha elsüllyed a jármű, netalán az utasok benn rekednek.

Mi a teendő, ha véletlenül víz alá merül az autó? – kérdeztük Lehóczki Lászlót, a Spider Mentőcsoport vezetőjét.

– Először is legfontosabb a megelőzés. Már a vízparton parkolásnál gondosan válasszuk ki a helyet, ahol biztonságosan állhat az autó.

A meredek part esetében merőlegesen a dőlésszögre és a kerekeket a part felé irányítva, akár kővel alátámasztva parkoljunk. Hozzuk működésbe az autó biztonsági berendezéseit, húzzuk be a kéziféket, tegyük sebességbe a kocsit. Az elmozdítás megakadályozására, alá is szokták támasztani a kézifékkart – foglalta össze a szakember.

– A mai modern autóknál különösen nagy bajt okoz, ha vízbe kerülnek – volt is ilyen esetünk, hogy vadonatúj autóval tolattak bele a horgásztóba. Ilyenkor az elektromos ablakemelő zárlatos lesz, kvázi foglyul ejti az autó tulajdonosát. Jó szolgálatot tehet erre az esetre egy kalapács, mert erőből vélhetően nem tudjuk kinyomni a szélvédőt. Ha lehúzható az ablak, lassan engedjük tele a kocsi belsejét, és ha lehet, az ajtót kinyitva, egy nagy levegőt véve próbáljunk a víz felszíne felé úszni. Ez utóbbi is fontos, hiszen a nagy izgalomban irányt téveszthetünk, amely végzetes következményekhez vezethet – ismerteti Lehóczki László.

(A borítóképen: A Mályi-tóból kitolták a vízbe csúszott járművet)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában