kisadózók

2020.08.26. 11:30

Válaszút előtt a katázó vállalkozók

Döntési kényszerbe kerülhet az a kisadózó, akinek a bevétele jövőre átlépi a hárommillió forintos határt.

Méhes László

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Negyvenszázalékos különadót kell fizetni a kisadózók tételes adóját (kata) választóknak jövő január 1-jétől, amennyiben megbízójuknak alvállalkozóként 3 millió forintnál többet számláznak egy évben.

Az e fölötti összeget megadóztató „hárommilliós szabály” megyénkben több mint 15 ezer vállalkozást érint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának nyilvántartása szerint.

Megyei helyzetkép

Július végi adataik alapján a megyénkbeli katázók közel fele a miskolci járásban (7474) található.

Ezernél többen élnek ezzel az egyszerű adózási formával a Kazincbarcikai (1196) és a Mezőkövesdi járásban (1005), majd következik az Ózdi (786), a Szerencsi (751), Tiszaújvárosi (631) és Sárospataki (582) járás, míg az ötszáz alattiak sorának végén álló Cigándiban is 149 katást tartanak számon.

Csökken a bevétel

A katázókat „fűnyíróelven” kezelő új rend kivétel nélkül valamennyi, ebben a formában adózóra vonatkozik. Harmadukat az átlagnál rosszabbul érinti – világít rá egy országos felmérés –, vagyis nekik biztosan fizetniük kell majd a pluszterhet, amennyiben nem lesz finomhangolás az Országgyűlés által július közepén jóváhagyott, a jövő évi költségvetési törvényben közzétett szabályozásban.

Az érintetteknek egyetlen lehetőségük maradt: az év végéig eldönthetik, hogy megéri-e számukra továbbra is katásnak maradni, vagy váltanak, mert bizony nem kevés pénzről van szó.

Egy kereskedelmi bank ügyfélkörében végzett felmérés azt mutatja, hogy a szigorúbb szabályokat alkalmazva az érintettek 17 százalékánál az adó körülbelül 400–800 ezer forint körüli összeggel emelkedhet, további 15 százalékuknál pedig akkora mértékben, hogy meg kell fontolniuk, milyen más megoldást keressenek. Egy adóügyekkel foglalkozó internetes portál számítása szerint ugyanis a változás – a kata bevételi maximumát, a 12 millió forint bevételt alapul véve – 3,6 millió forint adóterhet jelent majd a legjobban keresők esetében. Míg most 12 millió forint katás bevételből 11,35 millió forint marad a kisadózónál, jövőre ez 7,75 millióra csökken. A pluszteher ráadásul a megbízókat érinti, miután nekik kell majd a 3 millió feletti részt után a különadót megfizetniük.

Megfontolandó döntés

Az egyéni életutat járó vállalkozások számára nincs általánosan bevált megoldás arra, hogy valójában milyen aktuális adózási forma a megfelelő a számukra.

A jó egy évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember szerint a katázóknak most először is azt érdemes alaposan átgondolniuk, hogy milyen értékben számláznak majd jövőre, mert akinek a bevétele továbbra sem haladja meg a 3 millió forintot, annak a jövőben is megfelelő adóforma a kata.

Érdemes számba venni azonban azt is, hogy kinek számláznak. Mert a szabályoknak megfelelően a kapcsolt vállalkozás felé benyújtott számla után – értékhatártól függetlenül – 40 százalékos pluszadót kell fizetnie a számla befogadójának. Ez jellemzően a többségi tulajdon, illetve közös ügyvezetés esetén állhat fenn.

Ha belföldi partnernek egy évben 3 millió forintnál magasabb összeget számláz valaki, akkor a 40 százalékos adó a kifizető céget terheli. Külföldi vállalkozástól származó, 3 millió forintot meghaladó éves bevétel esetén viszont a plusz 40 százalékos többletet a kisadózónak kell megfizetnie.

Érdemes tájékozódni

Nem mindegy az sem – emlékeztet –, hogy a tevékenységet fő- vagy mellékállásban végezzük, ugyanis főállás mellett nem kötelező járulékot fizetni sem az egyéni vállalkozásban, sem a cégben.

A jövő évi adózási mód megválasztása során mindezek mellett érdemes megvizsgálni az elszámolható költségek nagyságát és a lehetséges kedvezményeket, mivel ezek is befolyásolhatják majd a vállalkozó döntését.

Kapcsolódó cikkünk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában