iskolakezdés

2020.08.06. 09:00

Tankönyvből nem lesz hiány

Érkeznek a könyvek az iskolákba. Most már minden diák ingyen kapja őket.

Hegyi Erika

Fotó:

Országszerte elkezdődött a tankönyvek kiszállítása. Kedden azzal a könyvszállítóval találkoztunk, amelyik a Földes Gimnáziumba, az Avasi Gimnáziumba és a Szemere Bartalan Szakgimnáziumba juttatta el a könyveket.

A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül.

A Földesbe 5 raklapnyi, azaz 7800 darab tankönyv érkezett tegnap, tudtuk meg Sóczó Kinga tankönyvfelelőstől. A könyveket a Magyar Posta szállítja, a tankönyvellátó pedig biztosított 3 diákot, akik segítettek a lerakodásban. Ebben a posta két dolgozója és az iskola könyvtárosai, valamint karbantartója is részt vett.

– A könyveket évfolyamonként raktuk le a kocsiról, így könnyebb a szortírozás. A könyvek az iskola könyvtárának tulajdonába kerülnek, kivéve a munkafüzeteket és a nyelvkönyveket. A bevételezésben a gimnázium diákjai segítenek majd. A 7. és 9. évfolyamnak új könyveket kellett rendelnünk, hiszen azokat átdolgozták az új Nemzeti alaptanterv szerint – sorolta a tankönyvfelelős. Azt is megtudtuk tőle, a leselejtezett könyvek egy része a hulladékkezelőbe kerül, másik része viszont a kárpátaljai és erdélyi magyar iskolákba, ahol a diákok és a pedagógusok nagyon örülnek neki.

Digitális háttér

A göncruszkai Talentum református tehetséggondozó iskolába is hamarosan megérkeznek a tankönyvek, másfél raklapnyi, tudtuk meg Beidek Endre igazgatótól. Azért kellett ebben az évben sok tankönyvet rendelniük, mert tankönyv­családot váltottak. A régiek sem vesznek kárba, a könyvtárban maradnak, és különböző foglalkozások alkalmával használják majd azokat. A tankönyvcsaládváltásnak pedig az a legfőbb oka, hogy az iskola már régen készül a digitális átállásra, amit a járvány csak felgyorsított. Az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) által kiadott könyveknek pedig kiváló digitális hátterük van.

Az edelényi Szent Miklós görögkatolikus iskolába augusztus 18-án érkeznek a könyvek, több mint 6 ezer darab. A pedagógusok számára pedig 139 ingyenes példányt rendeltek. Fóris Mártonné tankönyvfelelőstől megtudtuk, mivel az iskola létszáma egyre nő, a kötetek száma is gyarapodik, a két tannyelvű osztályok pedig sok munkatankönyvet „fogyasztanak”. Ebből minden évben újakat kell beszerezni. Jelezte: az új NAT miatt 3 évfolyam kap átdolgozott tankönyveket. A pedagógusok nagyon szeretik az úgynevezett új generációs könyveket, mert olcsók és a tartalmuk is megfelelő.

(A borítóképen: A tankönyvek az iskolák könyvtárainak tulajdonába kerülnek)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában