szépkorúak

2020.08.16. 09:30

Pezsdítettek Dél-Borsodon

Tíz szépkorú közösség jött létre a Dél-borsodi Idősügyi Tanács munkája nyomán.

Detzky Anna

Forrás: OLVASÓ

Polgármesterek támogatásával jött létre tíz éve a kistérségi társuláson belül Dél-Borsodban az idősügyi tanács mezőcsáti központtal, amely tíz települést – Ároktő, Gelej, Hejőpapi, Igrici, Mezőcsát, Mezőnagymihály, Ónod, Tiszabábolna, Tiszakeszi, Tiszatarján – segített hozzá, hogy összefogja a helyi nyugdíjasok közösségét. Törekvésük, hogy szebbé tegyék a magányban élők mindennapjait, ezért számos kulturális rendezvényt szerveznek.

Mozgósítani tudják

– Korábban benne voltam a nyugdíjasok megyei képviseletében, ezért kértek fel a környékbeli polgármesterek a Dél-borsodi Idősügyi Tanács létrehozására – mondta Vida Lászlóné elnök. – Közös rendezvényeinket szintén a helyi polgármesterek támogatják, ők biztosítanak helyszínt és ellátást, ami körülbelül 250 ember vendégül látását jelenti. Számukra is segítség, hogy a falunapokon és más települési szintű alkalmakon mozgósítani tudják az időseket.

A kis csoportokban és magasabb szervezeti szinten is nagy az összetartás.

– A térség nyugdíjasai nagyon aktívak és örömmel veszik a kezdeményezéseinket. Mindig készülnek a versmondó gálára, a megyei „Röpülj Páva” dalostalálkozóra vagy az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tudra. Többek között közös kirándulásokat és bográcsozást szoktunk még szervezni a Tisza-parton kisebb baráti körökben. Az egyes idősklubok maguknak is szerveznek programokat, és meghívják egymást. Elnökként gyakran megfordulok ezekben a kis közösségekben. Boldogkőváraljától kezdve Borsodnádasdig sok helyen tartottunk már rendezvényt. Jó kapcsolatot ápolunk a Kassai Őszirózsa Nyugdíjas Klubbal is. A tanács tagjai között nagy az összetartó erő és a szeretet, amiből mindannyian gazdagodunk. Jó együtt lenni. Ez motivált engem is az elnöki munkámban, és hálás vagyok, hogy megkaptam ezt a feladatot – mondta az idősügyi tanács vezetője.

A karanténidőszakban sem szakadt meg a tagok között a kapcsolattartás.

– A koronavírus alatt sajnos több programunk elmaradt. Telefonon és a Facebook-csoportunkban igyekeztünk tartani egymással a kapcsolatot. Az idősek világnapja lesz a következő programunk, amit remélhetőleg októberben már meg tudunk tartani. Itt általában köszöntjük a legidősebbeket és a legaktívabb nyugdíjasklub-vezetőket – zárta Vida Lászlóné.

(A borítóképen: Közös rendezvény a Kassai Őszirózsa Nyugdíjas Klubbal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában