koronavírus

2020.08.20. 13:00

Most a fiatalok kapják el

A víruskutató szerint a tanévkezdés „rátehet egy lapáttal” a jelenlegi vírushelyzetre.

Hegyi Erika

2020.05.06. Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tantermében. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Forrás: MÓRICZ-SABJÁN SIMON, MW

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

Két hét múlva kezdődik a tanítás, újra benépesülnek az iskolák. A tanévkezdést azonban némileg befolyásolhatja a koronavírus-járvány alakulása.

Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató az Észak-Magyarországnak jelezte: a járvány második hullámának épp a közepén vagyunk, és Magyarországon a következő napok döntik el, merre mozdul a fertőzöttek száma. Vagy emelkedik, vagy eljutottunk az ellaposodási szinthez, ahogy mondani szokták, kialakul egy plató, utána pedig csökkenés következik.

Fontos a fegyelmezettség

– Hogy melyik történik meg végül, abban nagy szerepe lesz az emberek viselkedésének. Mennyire fegyelmezettek, mennyire tartják be a szabályokat, mint a maszkviselés, a társadalmi távolságtartás, a gyakori kézmosás és -fertőtlenítés – sorolta a szakember.

Hangsúlyozta: a fegyelmezettség azért is fontos, mert az iskolakezdés újabb kockázatot jelent járványügyi szempontból. Akár emelkedik, akár ellaposodik a görbe, arra mindenképpen „rátesz egy lapáttal” az iskolák nyitása. Tehát nagyon fontos lenne, hogy a már amúgy is az április eleji szintre emelkedett adatok ne nőjenek tovább, mert az iskolakezdésre így még lesz egy kis tartalékunk.

Most a fiatalok

– A fertőzöttek számának nincs olyan határa, amikor azt javasoljuk az oktatás irányítóinak, hogy szeptembertől inkább digitális oktatással kezdődjön a tanév. Ezzel kapcsolatban fontos dologra kell felhívni a figyelmet. Jelenleg főleg fiatalok és 60 év alattiak fertőződnek meg nagy számban, ami miatt a halálozási arány alacsony maradt. A járvány nemzetközi és itthoni megítélése szempontjából is igen fontos adat, hogy hányan halnak meg koronavírus-fertőzésben. És mivel nálunk ez

a szám most alacsony, a fiatalok pedig tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést, ezért én nem sürgetnék a tavaszihoz hasonló kormányzati intézkedéseket. Pedig márciusban ennél a szintnél már életbe léptek a korlátozások. De ne feledjük, hogy akkor nagyon sok idős beteg feküdt kórházban lélegeztetőgépen. Ennek egyik oka az volt, hogy idős­otthonokba tört be a vírus, tehát sokkal nagyobb volt a kockázata annak, hogy a betegek meg is halnak. Jelenleg ennek minimális az esélye, ezért egy kicsit többet „be lehet vállalni”. A kormány tehát ezért nem hozott még szigorúbb intézkedéseket. Az idősebbekre pedig jobban vigyázunk, mint a járvány kezdetén, szigorúak az idősotthonokra vonatkozó szabályok, és az idősek most már maguk is ismerik a fertőzés veszélyét – magyarázta dr. Rusvai Miklós.

Figyelni kell

A tanévkezdéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a nagy létszámmal működő iskolákban bizony nehéz lesz tartani a megfelelő távolságot. Az azonban dilemmát okoz a szakemberek számára, hogy javasolják-e az maszkhasználatot az oktatási intézményekben. Az ugyanis rendkívül zavaró a diákok és a tanárok számára is.

– A járvány mostani szintjén én nem javaslom az iskolai maszkhordást. Amiatt sem, hogy a fiatalokra nézve kevésbé veszélyes az esetleges fertőzés. Azonban figyelni kell, mi történik a tanévkezdés után! Ha egyes iskolákban járványgócok alakulnának ki, mindenképpen lépni kell. Ha csak néhány iskolában jelentkezik

a fertőzés, helyileg kell kezelni. A korlátozások elrendelését véleményem szerint az iskola vezetésére is rá lehet majd bízni – jelezte a víruskutató.

(A borítóképen: Maszkban a padban. Az érettségi idején még ez a védekezés volt az indokolt)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában