a rektor válaszolt

2020.08.07. 09:00

„Mondják meg kérem, ha egy ponttal maradtam le, fellebbezhetek-e!”

Érdemes kihasználni a pótfelvételi lehetőségét, hiszen ezúttal több kar is indít állami ösztöndíjas képzéseket.

Hegyi Erika

Horváth Zita rektor

Fotó: Vajda János

Augusztus 9-én éjfélig még lehet jelentkezni egyetemre vagy főiskolára a pótfelvételi eljárásban. Azonban már csak egyetlen képzésre, és csak azoknak, akik az általános eljárásban nem adtak be jelentkezést, vagy nem vették fel őket sehova, hangsúlyozta szerkesztőségünk vendégeként prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem új vezetője. Olvasóink kérdéseire válaszolt a nálunk töltött egy órában.

Hasznos a duális

Egyik olvasónkat nem vették fel alapképzésre, csak felsőoktatási szakképzésre. Azt kérdezte, jelentkezhet-e pótfelvételi keretében újra alapképzésre. Az egyetem vezetője jelezte: sajnos ez nem lehetséges, de érdemes elkezdeni a felsőoktatási szakképzést, hiszen ha elvégzi a két évet, később az alapképzésben beszámítják a kreditek 60 százalékát. Ezáltal le is rövidülhet az alapképzés.

Többen kérdezték, mit jelent pontosan a duális képzés.

Az egyetemi vezető elmondta: az a hallgató, aki duális képzésre jelentkezik, a tanulmányi idejének körülbelül 50 százalékát az egyetemen tölti elméleti és az ottani gyakorlati képzéssel, a másik felét pedig kisebb-nagyobb cégeknél, ahol munkájáért fizetést kap. Óriási előny, hogy a hallgatók ebben a képzési formában komoly gyakorlati ismeretekre tesznek szert, és ha a cég vezetésével megtalálják az összhangot, akkor diplomaszerzés után rögtön munkahelyet is kínálnak nekik. A Miskolci Egyetem, amint lehetőség volt rá, már az első évben bevezette a duális képzést, azóta 150 céggel kötött duális szerződést. Az intézmény az országban azon egyetemek között szerepel, melyek a legtöbb hallgatót veszik fel erre a képzési formára, emelte ki az egyetemi vezető.

Lehet javítani

Következő olvasónk azt kérdezte, hogy ha csak egyetlen ponttal maradt le a ponthatártól, fellebbezhet-e. Prof. dr. Horváth Zita nem tudott biztató választ adni, mert mint mondta, egy algoritmus határozza meg a felvételi ponthatárokat. A jelentkezők pontjainak és számának alapján meghúzza a vonalat, fellebbezésre pedig sajnos nincs lehetőség. A pluszpontokat csak akkor lehet beszámítani, ha megvan a jogszabályi minimum, azaz a 280 pont.

– Azt tanácsolom a most be nem jutott jelentkezőknek, hogy az őszi érettségi időszakában tegyenek új vizsgát abból a tárgyból, ami jól megy nekik, és a választott képzés felvételi tárgya. A másik lehetőség a felsőoktatási szakképzés, ahol 240 pont a minimum. Ezekre a képzésekre is be lehet jutni a pótfelvételi alkalmával – sorolta a megválasztott rektor.

Több mint kétezer hely

Egy újabb hallgató a kollégiumi helyek felől érdeklődött. Megtudhatta, Miskolcon van elég kollégiumi férőhely, több mint 2000. Szinte minden jelentkezőnek tudnak kollégiumi férőhelyet biztosítani, még azoknak is, akik megyénkben laknak. Akik pedig jó tanulmányi eredménnyel rendelkeznek vagy szociálisan rászorulók, elsőbbséget élveznek.

A diplomát beszámítják

A következő kérdést egy olyan hallgató tette föl, akinek már van egy diplomája. Azt szerette volna tudni, hogy neki kell-e emelt szintű érettségit tennie, ha jelentkezni szeretne egy újabb képzésre. Az intézményvezető hangsúlyozta: a diploma kiváltja az emelt szintű érettségit. A karok az oklevelet átváltják felvételi pontokra, melyek a diploma minősítésétől függnek. A jeles nyilván többet ér, mint az elégséges.

Egyik olvasónknak van annyi pontja gyógypedagógia szakra, amennyi az általános eljárásban kellett. Azt kérdezte, pótfelvételi alkalmával számíthat-e arra, hogy bejut az egyetemre. Megtudta: minden bizonnyal, hiszen a pótfelvételi eljárásban nagyon ritkán fordul elő, hogy nőnek a ponthatárok. Érdemes kihasználni ezt az utolsó lehetőségét, hiszen az idén sok karon állnak rendelkezésre állami ösztöndíjas helyek, ami az előző évekre nem volt jellemző, hívta fel a figyelmet az egyetemi vezető.

Segít az ösztöndíj

Nem mindennapi problémáról számolt be egy másik olvasónk. Mint mondta, Budapestre jelentkezett egyetemre, fel is vették, de családi okok miatt nem tud a fővárosba költözni, és inkább a Miskolci Egyetemen szeretné elkezdeni a tanulmányait. Van-e erre mód? – kérdezte.

Prof. dr Horváth Zita elmondta: ilyen esetben átvételi kérelmet kell benyújtania a hallgatónak a Miskolci Egyetemhez.

– Nekünk azonban meg kell vizsgálnunk, hogy át tudjuk-e venni államilag támogatott képzésre, ugyanis az ő állami férőhelyét a budapesti intézmény kapta meg, és a fővárosi intézménynek nem kötelező ezt átadnia. Önköltséges képzésre azonban fel tudjuk venni, és ha két félévet jó eredménnyel teljesít, akkor a jogszabályok szerint átsorolhatjuk államilag támogatott képzésre. Az azonban megjegyzendő, hogy ha valaki megyénkben lakik, és a Miskolci Egyetemen tanul önköltséges formában, az még mindig olcsóbb, mint ha a fővárosban tanulna valaki állami ösztöndíjas formában. Ott ugyanis drága a kollégium, az albérlet megfizethetetlen, és az élet is többe kerül, mint itthon – fogalmazott az egyetemi vezető.

Hangsúlyozta: sok félreértés adódott az ösztöndíjakkal kapcsolatban amiatt, hogy a Miskolci Egyetem alapítványi egyetemmé alakult. De fontos tudni, hogy modellváltás után is ugyanazokat az ösztöndíjakat tudják nyújtani, mint előtte. Vannak tanulmányi, szociális, különböző képzésekhez kapcsolódó és kiválósági ösztöndíjak. De vannak, amelyek az élsportolókat, művészeket vagy épp a mobilitást támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában