rongálás

2020.08.27. 17:30

Milliós károkat okoznak a falfirkák

A falfirka, más tulajdonának rongálása büntetőjogi kategória. Ennek ellenére szélmalomharcnak tűnik az elkövetők elleni küzdelem.

Méhes László

Fotó: Vajda János

A házfalakat, műemléki épületeket elcsúfító falfirkákat az egészséges, esztétikus épített környezethez való alkotmányos jog megsértéseként értelmezi a magyar jogalkotás. Ebből adódóan az államnak akár a büntetőjog eszközeivel is fel kell lépni ellene, noha ez igencsak szélmalomharcnak tűnik.

Tetemes kárt okoznak

A miskolci belváros műemléképületein, a főutca kapualjaiban, az Avasi kilátó tartószerkezetén vagy éppen a külvárosi kerítéseken mindenesetre burjánzanak a „vizuális környezetszennyezést” okozó graffitik. A büntető törvénykönyvi megfogalmazása szerint azok a „festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonatok, amelyek nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükségesek”.

Bűncselekmény

A falfirka elhelyezésével elkövetett károkozást a törvény a rongálás minősített esetének tekinti – tudtuk meg egy büntetőügyekkel is foglalkozó ügyvédtől. Eszerint az elkövető már a szabálysértési értékhatár, 50 ezer forint alatti elkövetésnél is bűncselekményt, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő vétséget valósít meg. Magasabb büntetési tételt kockáztat, ha a védett kulturális javak körébe tartozó tárgyat, műemléket, régészeti lelőhelyet vagy régészeti leletet, vallási tisztelet tárgyát vagy templomot, temetési helyet, emlékhelyet rongál meg – teszi egyértelművé, hogy a megítélés szempontjából azért különbséget tesznek a köz- és a magántulajdon között. Az okozott kár mértékének megállapítása azonban szakértői feladat, és ennek nemcsak a büntetési tétel szempontjából van jelentősége, hanem alapjául szolgál a kár megtérítésére indított peres ügynek is.

Miután a falfirka esetében bűncselekményről van szó, ezért a rendőrségen szükséges feljelentést tenni, akár ismeretlen tettessel szemben is – fogalmaz az ügyvéd az eljárási rendről. A felderítő munka eredményességét azonban elősegítheti – teszi hozzá –, ha az elkövetést tanúkkal vagy kihelyezett kamera felvételeivel is igazolni tudják.

„Falra hányt borsó”

A nem kívánt falfestések eltávolításával foglalkozó cégeknek a koronavírus-járvány karanténidőszakában kevesebb lett a munkájuk, de – mint az egyik társaság vezetője elmondta – a járványveszély feloldása óta újraindult a „graffitihullám”, így ők is folyamatosan dolgoznak az önkormányzatoknak. Mint megtudtuk: egy négyzetméternyi falfelület graffitimentesítése a technológia és a szükséges eljárás függvényében 2–5000 forintba kerül. A felületek későbbi megóvására különböző megoldások léteznek: az egyszer használatos négyzetméterára nagyjából 2000 forint, de ezt a tisztítás után ismét fel kell hordani. A több lemosást is elviselő, úgynevezett permanens védőrétegnek az ára ennek több, mint duplája, 5–6000 forint körül alakul.

Az, hogy Miskolcon mennyi kárt okoznak a falfirkákkal az önkormányzati épületekben, lapzártánkig nem tudtuk meg a városházától. Arra sem kaptunk még választ, hogy mennyire sikeresek a tettesek felderítésében a miskolci rendészek.

(A borítóképen: Miskolc belvárosi épületeit is bőven tarkítják a falfirkák)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában