nyaralás

2020.08.22. 18:00

Megtartották a fürdőtúrát

Ötödik alkalommal is nagy sikert aratott a nyugdíjasok hajdú­nánási nyaralása.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónk

Már hagyomány, hogy minden évben a Hajdúnánási Gyógyfürdőben üdülnek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSZ) tagjai. Bár a járvány miatt a szövetségnek több programja is elmaradt, az idősek idén nyáron is igényelték a közösen megszervezett vakációt, mert a társaságot megviselte a bezártság. Közülük többen nem kertes házban laknak, esetleg még erkélyük sincs, vagy épp elveszítették a párjukat, ezért egyedül élnek. Ők már nagyon vágytak rá, hogy közösségi élményben, szabadtéri kikapcsolódásban legyen részük.

Igényelték az üdülést

A biztonsági előírások betartása mellett szívesen vállalták a nyaralást.

– Érdekvédelmi szövetségünk feladata, hogy a nyugdíjszerű ellátásból élők köz­érzetét javítsuk – mondta Teszárovics Miklós, a NYÉSZ elnöke. – Az idősek akkor érzik jól magukat, ha anyagilag, szociálisan, egészségügyileg, fizikálisan és mentálisan is rendben vannak. Mi mindazzal foglalkozunk, ami ebbe beletartozik, például kirándulások, üdülések szervezésével. Nagy létszámban, mintegy 240 fő jelentkezett már februárban az általunk meghirdetett hajdúnánási üdülésre. Ezért döntöttünk úgy, hogy júliustól augusztus közepéig hat turnusban, az operatív törzs által előírt megfelelő higiéniai előírások betartásával, saját felelősségre megszervezzük a négynapos kikapcsolódást. Eredetileg még azon is gondolkodtunk, hogy egy hetedik turnusra is lefoglaljuk a szállást. Aztán a megyei fertőződések miatt többen megijedtek és lemondták, úgyhogy ezt végül elvetettük. Az első három turnusnál zenész is csatlakozott hozzánk. A zenés, táncos estékhez a szintetizátoros és tangóharmonikás muzsikát Varga Lajos barátunk biztosította.

Akárcsak Hajdúszoboszló

Az egészségmegőrzés szempontjából is jó választásnak bizonyult Hajdúnánás.

– Az első két évben továbbképző tanfolyamot szerveztünk önkéntes aktivistáinknak, szakszervezet-vezetőinknek, akik segítenek a szervezői munkában. Öt éve üdültetjük a nyugdíjasokat a Hajdúnánási Bányász Üdülőben, amely kétágyas szobákkal rendelkezik, és napi háromszori bőséges étkezés biztosított.

Jövőre is megszervezik

– A Hajdúnánási Gyógyfürdő csendes, árnyas, parkosított zöldterületeivel kedvenc helye a pihenni és gyógyulni vágyóknak. A gyógyászati részlegen reumatológiai szakorvosi rendelés is folyik. A fürdő 2003-ban teljes rekonstrukción esett át, így Kelet-Magyarország egyik legmodernebb strandfürdőjévé vált. Az 1019 méterről feltörő, 67 fokos vizet 1989-ben nyilvánították gyógyvízzé, összetétele vetekszik a hajdúszoboszlóiéval – jelentette ki a szövetség elnöke.

A program rendkívül pozitív fogadtatásra talált, értékelték a pihentető környezetet.

– Azok, akik idén nyáron eljöttek, mind nagyon jól érezték magukat. A napi háromszori házias étkezés rendkívül bőséges volt, a szép környezettel és kellemes vízzel is meg voltak elégedve a résztvevők. A „veletek jövőre ugyanitt” jelszóval búcsúztunk el a régi cimboráktól és újonnan megismert idős társainktól, mert reményeink szerint jövőre is megszervezzük a nyaralást – mesélte Teszárovics Miklós.

(A borítóképen: Emlékkép a hajdúnánási nyaralásról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában