fejlesztés

2020.08.31. 13:30

Közösségi tér a magtárban

Pályázati pénzből végre élettel telik meg az ódon, mezőgazdasági épület.

Hegyi Erika

Tóth István Szalaszend polgármestere mutatja a régi magtárat

Fotó: Bujdos Tibor

Több pályázaton is nyert az utóbbi időben Szalaszend, jelezte az Észak-Magyarországnak a település polgármestere, Tóth István. Az egyik nagy projektjük, hogy a több mint 100 éves, valamikori magtárépületből közösségi házat hozzanak létre. Nyertek is rá forrást, az azonban kevés lesz a teljes belső és külső felújításra. Hiszen olyan épületről van szó, ami több évtizede üresen, elhanyagolva áll. Valamikor a kastélyhoz tartozó magtár volt, később a tsz használta szintén mezőgazdasági célokra. Most azonban teljes átalakulás előtt áll. Meg kell erősíteni az alapjait, a falait, és a teljes födémcsere is tervben van. Az azonban kitétel, hogy az eredeti építészeti jellegét megőrizze az épület. A kicsi, lőrésszerű ablakokon például nem változtatnak, de teljesen új köntöst kap a magtár. Ha minden munkával elkészülnek, jöhetnek a rendezvények, hiszen 50-60 ember befogadására alkalmas közösségi teret hoznak majd itt létre.

Tóth István elmesélte azt is, hogy nemsokára kezdődik a település bölcsődéjének építése, szintén pályázati forrásból. Kétcsoportos, 28 kisgyermek befogadására alkalmas intézményt terveznek. Most folynak az előkészületi munkák, ősszel kezdődhet az építkezés, jövő ősszel pedig a tervek szerint már gyermekek tölthetik itt mindennapjaikat. Úgy tűnik, telt házzal indul majd a bölcsőde, ami az óvoda közvetlen közelében épül meg, sorolta a terveket Tóth István.

(A borítóképen: Pályázati forrást nyertek a magtárra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában