csernelyi hagyományőrzők

2020.08.01. 19:30

Komoly értékké vált a derelye

Az elmúlt időszakban sok helyen jártak a csernelyi hagyományőrzők, de a hazai rendezvény mindig kiemelt az életükben.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Hosszú évek kemény munkája lassan meghozza az eredményt. A hegyháti Csernelyben ismét nagy sikere volt annak a Derelye Fesztiválnak, amelyet idén már nyolcadik alkalommal rendeztek meg a faluban.

Az eseményt most másodszor az elszármazott falubéliek találkozójával is egybekötötték, így a település szülöttei, korábbi lakói is megkóstolhatták az egyesület tagjai által készített finomságot.

Szívvel, szeretettel

– Az alapanyagon kívül a szívünket és a szeretetünket is beletesszük a krumplitöltelékes derelyébe, ezért olyan finom – mondta mosolyogva Csobáné Galambosi Erzsébet, a fesztivál főszervezője. – Mostanra eljutottunk oda, hogy a faluban nagyon sokaknak fontos lett ez a rendezvény, valamint Csernely hagyományos étele is. Minden évben igyekszünk a hagyományos értékek megtartása mellett újítani, bővíteni, valami érdekeset belecsempészni ebbe a napba. Ugyanakkor az is fontos számunkra, hogy az elszármazott csernelyiekkel felvegyük, tartsuk a kapcsolatot, hiszen velük együtt alkotunk egy teljes közösséget.

A Csernelyi Derelye Fesztiválon Riz Gábor ország­gyűlési képviselő kiemelte: a laktató étel most már évek óta megtalálható a megyei értéktárban, ennek is köszönhető, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a régió számos településén megkóstolhatták már az emberek a falu nevezetes finomságát.

– Idén is családias hangulatú rendezvényen ünnepeltük a krumplitöltelékes túrós derelye készítésének hagyományát. Ahogy a helyiek mondják: a csernelyi derelye a legények ereje – tette hozzá Riz Gábor. – Legyünk büszkék hagyományainkra, ápoljuk méltósággal a szüleinktől, nagyszüleinktől kapott tudást, hiszen ezek is segítségünkre lehetnek abban, hogy irányt mutassunk a jövő generációja számára. Csernelyben ezt teszik, ami mindenképpen példaértékű.

A Sturmann-kastély udvarán megtartott fesztiválon az ünnepélyes megnyitó, a köszöntők és a közös ebéd után helyi és környékbeli amatőr csoportok szórakoztatták a közönséget. A délután folyamán fellépett a Velezd Néptáncegyüttes, az Akkord Színpad előadása után pedig a tombolahúzáson lehetett értékes nyereményekért izgulni. A kora esti órákban zenei időutazás részesei voltak a Derelye Fesztivál vendégei, hiszen Csernelyben a Kormorán együttes adott nagykoncertet.

(A borítóképen: Derelyekészítés közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában