életveszélyes előzés

2020.08.26. 20:00

Kis híján tragédiát okozott az autós

Videón rögzítették az életveszélyes előzést a miskolci elkerülő úton.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Rengetegen megosztották az interneten és a közösségi oldalon azt a videót, amelyet egy autós fedélzeti kamerája készített a 306-os, miskolci elkerülő úton augusztus 17-én. A felvételt a Budapesti Autósok Közössége hozta nyilvánosságra.

A felvételen az látszik, hogy a kamerás autó előtt egy ponyvás kisteherautó halad, amely beér egy kamiont, majd gondolkodás és késlekedés nélkül előzésbe kezd. Ebben az sem zavarja, hogy éppen jobbra kanyarodik az út, így teljesen beláthatatlan, hogy érkezik-e valaki szemből. Egy személyautó érkezett, amely a kamion miatt nem látta a kisteherautót, így hirtelen találta szembe magát a másikkal. Isteni szerencse volt, hogy a reflexek jó irányba működtek, és mindketten jobbra rántották a kormányt, így milliméterekkel, de elkerülték az ütközést. Ahogy az is, hogy a kisteherautó még „visszafért” a kamion mögé, a személyautó pedig nem csúszott meg a padkán és pördült meg, mert akkor pont a kamerás autóval ütközhetett volna.

Kerestük a megyei rend­őr-főkapitányságot, hogy találkoztak-e a videóval, és indulhat esetleg ennek köszönhetően büntetőügy az eset kapcsán. Azt a választ kaptuk, hogy korábban nem látták a videót, de megtekintik, és annak függvényében döntenek róla, hogy indul-e eljárás a vétkes sofőr ellen. A videó alapján a sofőr nem előzött tiltott helyen, viszont tekintve, hogy balesetveszélyes helyzetet idézett elő, a közúti veszélyeztetés bűntette fennállhat.

Korábban a rendőrség az előzési helyzeteket dobogós baleseti okként nevezte meg. Statisztikák szerint további leggyakoribb baleseti okok még a szabálytalan sávváltások, az elsőbbség meg nem adása, a gyorshajtás, illetve az ittas vezetés. A rendőrség baleseti térképtára alapján tavaly 35-en haltak meg megyénk útjain, a negyedévek bontásában pedig a közúti közlekedéseknél 10, illetve 13,5 százalék között volt az aránya a balesetet okozó ittas vezetőknek. A rendőrségi közlekedési szabálysértések száma összesen az évben majdnem elérte a 4300-at. Érdekesség, hogy míg a szabálysértéseknél az első negyedév volt erősebb, addig az ittas vezetőknél és a halálos balesetek számánál a második félév számai a csúnyábbak. Személyi sérüléses közlekedési baleset összesen 193 volt 2019-ben megyénk útjain, ebből súlyos sérüléses 54 akadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában