TeatRom

2020.08.24. 17:30

Kilenc nap roma művészet

A TeatRom fesztivál széles merítésben mutatott be közel száz művészeti programot.

Pap Gyula

Fotó: Ádám János

„A TeatRom egy színházi fesztivál Borsod megye romák lakta településein, roma alkotóktól – roma közönségnek. A TeatRom elnevezés és a cigány himnuszból vett jelmondat: Maladyilem Bax­tale Romenca..., azaz találkoztunk boldog cigányokkal – közösségi választás.

A szervezésben részt vevő csoportvezetők és települési aktivisták szerették volna, ha a jelen pillanatban egyetlen magyarországi, sőt európai, alulról szerveződő, roma művészeti fesztivál elnevezése, a résztvevők jövőképe szerint, az egyenrangúságot jelenítse meg, és a saját kultúrájával békét kötő, abból erőt merítő roma társadalom képét sugallja az érdeklődők számára” – ezt írták a fesztivál honlapján a szervezők. A kilenc nap alatt több helyszínre szerveztek programokat megyénkben.

Várakozásaik szerint

Molnár-Keresztény Gabriella, a fesztivál projektfelelőse lapunknak elmondta: várakozásaik szerint sikerült a programsorozat, rengeteg személyes találkozóval, különleges profi és amatőr színházi élménnyel. A koncertek többsége is felszabadult közösségi énekléssel zárult, és rendkívül színes hangulatot teremtett. Érdemes folytatni – hangsúlyozta.

A fesztivál napjai alatt tucatnyi helyszínen (Miskolc, Vasgyár, Pereces, Lyukóbánya, valamint a csereháti települések, így Szikszó, Alsóvadász, Felsővadász, Kázsmárk, Selyeb, Hegymeg, Fügöd, Rásonysápberencs, Méra) helyi színházi produkciókat, profi színházi előadásokat, utcai és cirkuszszínházakat mutattak be.

Bár a TeatRom elsősorban színházi előadásokra épül, a hagyományos fesztiválelemeknek is, mint koncerteknek, kézművesvásárnak, roma gasztronómiának – ebben a Romama lakásétterem vett részt – fontos helye volt a programban. Kísérőprogramokként számos játékot és kézműves-foglalkozást, filmvetítést, kiállítást, képzési-, foglalkoztatási- és életmódprojekt-bemutatókat tartottak (Kiút program, Málta, Abaújrakezdés, tüzeléstechnika stb.), valamint szociális szolgáltatásokat, a partner, a Dr. Ámbédkar Iskola szervezésében iskolamarketing-eseményeket társítottak.

(A borítóképen: A Factoryban koncerten és színházi előadáson jártunk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában