turizmusfejlesztés

2020.08.22. 14:00

Kilátó épül a Pipiske-dombon

Több helyszínen több turisztikai fejlesztésre koncentrálnak Sajószentpéteren, újraértelmezik a Majális Parkot.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

A „Pitypalatty-völgy turisztikai fejlesztése” című pályázat keretében öt településen, köztük Sajószentpéteren is jelentős fejlesztések folynak. A részletekről a város polgármestere, dr. Faragó Péter számolt be.

Vizuális élmény

– A turisztikai projekt keretén belül a Majális Park újraértelmezésére és kapcsolati rendszerének kialakítására kerül sor több helyszínen. A projekt egyik elemeként a Pipiske-dombon egy 15 méter magas kilátó építése valósul meg. Itt kell megjegyezni, hogy az év jelentős részén ez a kilátó mint turisztikai célpont lesz fontos eleme a Pitypalatty-völgynek, míg rendezvények idején egyfajta rálátást biztosít a történésekre. Így született meg a kilátóhoz kapcsolt híd gondolata, amely a völgy felé fordul, lábai pedig a rézsűre támaszkodnak. Kiemelt szempont volt, hogy a kilátó egyben egyfajta jel is legyen, amely a város felé fordul; méretével és magasságával szinte mindenhonnan látható lesz – mondta a polgármester, majd hozzátette:

– Szándékaink szerint a vizuális élményt tovább fokozza majd a kilátó esti világítása, mivel a színei egységet képeznek a város színeivel. Ugyancsak ennek a projektnek a keretében felújítjuk az önkormányzati pincét, és a pályázat harmadik elemeként egy 600 méter hosszú tanösvény – Fűzfatanösvény – is létrejön, melynek nyomvonalán hat információs tábla és egy szelfipont elhelyezése szerepel a tervekben. A tanösvény elsősorban biológiai tematikájú lesz. A hat információs tábla hat különböző témát ölel fel, és mindegyik játékosan informál, hogy a gyermekektől kezdve a kamaszokon át a felnőttekig mindenki számára érdekes legyen. Szintén ehhez a projekthez kapcsolódva a Bükkalja utca, Nyögő-patak és Harica utca által határolt, nagy méretű zöldfelület északi részén kialakításra kerül egy úgynevezett motorikpark is, amely az egyensúly­érzéket fejlesztő, valamint különböző mászóeszközök telepítésével jön létre.

A kilenc eszközből álló park a helyiek számára egy új, más típusú mozgásformát felkínáló élettér, a Pitypalatty-völgy turisztikai fejlesztésébe bekapcsolódva pedig a völgybe visszatérő elemként előforduló „élményfüzér” egyik megállója lesz.

(A borítóképen: Haladnak a munkálatokkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában