miskolci jelkép

2020.08.25. 13:00

Kiemelten védett lesz a miskolci Avas szálló

Hogyan befolyásolja a döntés a romos épület hasznosíthatóságát?

Hajdu Mariann

20200806 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Az Avas szálló épülete Miskolcon a Széchenyi utcán.

Forrás: ÉM-Archívum

Fotó: Vajda János

Az Avas szálló I. kategóriájú műemlék, ezért kiemelten védett lesz szeptember 1-től, ezt válaszolta kérdéseinkre a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. Ilyen esetben „a műemléki érték egészére, a védettséget megalapozó hiteles alkotórészére, tartozékára, beépített berendezési tárgyaira, továbbá a műemlék fekvése szerinti ingatlanra vonatkozik a műemléki védelem”, fogalmaztak a vonatkozó törvényre hivatkozva.

Azért érdeklődtünk a sajtóirodánál, mert nemrégiben Szunyogh László, Miskolc főépítésze azt nyilatkozta: a városvezetés kezdeményezte, hogy a készülő értéktárba ne az Avas szálló egésze, csak annak a valóban kiemelkedő minőséget képviselő részei – az utcai főhomlokzat, a díszterem vagy bálterem (Kossuth mozi), a hozzá vezető díszes lépcső és a Fehér terem – kerüljenek be. Mint mondta, az örökségvédelem új szabályozása kimondja, hogy minden műemlékről készíteni kell egy értékleltárt, és ő úgy tudja, ez az örökségvédelmi hivatal szerint már készül is.

Erre az úgynevezett készülő értéktárra kérdeztünk rá, és kaptuk a fenti választ.

A főépítész annak idején azt is nyilatkozta, hogy azért is szerették volna kérni a módosítást, mert úgy látják, hogy akadálya lehet a hasznosításnak, ha az épület minden részletét óvják. Bár a főépítész szerint nem a teljes védettség a fő oka annak, hogy eddig nem találtak megfelelő befektetőt, de eddig mindenki szállodában gondolkodott, erre a funkcióra azonban szerinte az épület kevésbé alkalmas. A főépítész úgy látja, inkább irodaháznak újítható fel az épület.

Szabadabb kezet kaphat

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda válaszát eljuttattuk Szunyogh Lászlónak kérdezvén, hogy hogyan befolyásolja a terveket a szeptember 1-jét követő változás, de még nem válaszolt kérdésünkre.

A sajtóiroda a válaszában egyébként azt is kifejtette, hogy az Avas szálló 2008-ban megkezdett fejlesztése előtt (ami tudjuk, félbeszakadt – a szerk.) az engedélyezés hatósági eljárásához a beruházó a műemléki tudományos dokumentációt elkészítette, melyhez akkor még nem volt jogszabályi követelmény a műemléki értékleltár megléte. Az értékleltár a műemlék anyagában megőrzendő, restaurálandó részeit hivatott meghatározni, de az abba fel nem vett alkotórészek és tartozékok is a műemlék részei, csak ezek felújítására szabadabb kezet kaphat az építtető és a tervező. Tehát ez utóbbi épületrészek sem válnak automatikusan bonthatóakká, fogalmaztak.

(A borítóképen: Az Avas szálló évtizedek óta romosan áll a miskolci főutcán)

 

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában