Gyógyturisztikai fejlesztések

2020.08.31. 19:00

Gyógyulás a Baradla barlangban

Az edelényi kórház betegeinél, akik már ott jártak próbaterápián, egyértelműen javulást tapasztaltak.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

A magyar és a szlovák határon átnyúló Baradla–Domica-barlangrendszer mindkét országban a legismertebb és legjelentősebb barlangok közé tartozik.

Az indíttatás

A jelenleg is folyamatban lévő, Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt világörökség barlangjaiban elnevezésű projekt az Interreg V–A Szlovákia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. Ezzel kapcsolatban az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság tartott sajtótájékoztatót.

Szlovák–magyar koprodukció

– A projektet 2018-ban indítottuk el azzal a céllal, hogy gyógyturisztikai fejlesztési csomagot hajtsunk végre a karszt területén – tájékoztatta az egybegyűlteket Gruber Péter, az Aggteleki Nemzeti Park általános igazgatóhelyettese. – Magára a Baradla–Domica-barlangrendszerre, illetve a jósvafői Béke-barlangra fókuszálunk, ugyanis utóbbi esetében lejárt a barlang gyógyhasznosítása, vagyis maga a gyógybarlang elnevezés. A projekt keretében a Béke-barlang minősítésmegújításának előkészítése és a Baradla barlang gyógybarlanggá történő minősítése a cél. Székely Kinga geográfus magáról a barlangról tartott előadást.

– Elég nehéz feladatom van, ha röviden kell mintegy hat-hét ezer évet bemutatnom, ezért inkább egy-egy érdekességre összpontosítanék, mégpedig azzal kapcsolatban, ami aktuális: a barlang feltárásának üteméről és arról, hol kapcsolódunk a Domicához – emelte ki a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett barlangkutató.

A barlangrendszer feltáró kutatása évszázadok óta zajlik, és Szabó Zoltán, valamint Polacsek Zsolt barlangkutatók, továbbá a szlovák partner részéről Gaál Lajos geológus elmondták, hogy ehhez ennek a projektnek a vizsgálatai is hozzájárultak. A folyamatos kutatómunkának köszönhetően a barlang hossza évről évre növekszik, így érhette el az idei évben a 30 km-es összhosszúságot.

Megindul a záró folyamat

Gruber Péter azt is elmondta, hogy rendkívül sok tudományos mérésre és kutatásra volt szükség, amelyeknek a jelentős részét már elvégezték. Már csak a próbaterápiák utolsó etapja, az őszi terápiás időszak van hátra. Ehhez kapcsolódnak még mérések, majd megindul a projekt záró folyamata. Ezek végeztével elkészül a törzskönyv, ami alapján benyújtják a hatóság irányába, engedélyezésre a dokumentációt, és bíznak abban, hogy elnyerik a gyógybarlang címet.

(A borítóképen: Székely Kinga geográfus és Szabó Zoltán barlangkutató)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában