Semjén

2020.08.04. 11:30

Figyelik a lehetőségeket, és folyamatosan fejlődnek

A települést érintő számos területen léptek előre az elmúlt években Semjénben.

Forrás: ÉM

– Immár 13 éve intézem a település ügyes-bajos dolgait, és ebben az időszakban nagyon sok dolgot valósítottunk meg a képviselő-testülettel. Itt szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített ebben – kezdte beszélgetésünket Setét Béla, Semjén polgármestere. – A közmunkaprogramunk – melyben több mint százan dolgoznak – értékteremtő: például elkerítettük a temetőt egy nagyon szép kerítéssel, és parkolót is kialakítottunk mellette. A ravatalozónkat is felújítottuk, ami külső és belső megújulást is takar.

A település belvízelvezető csatornáját is mi építettük kézi erővel, és a hozzá felhasznált mederlapokat is mi gyártottuk. A mezőgazdasági programon belül növénytermesztéssel – kukorica, burgonya, hagyma, konyhakerti növények – és állattartással – csirke, sertés – is foglalkozunk. A gép- és szerszámparkunkat az elmúlt években folyamatosan bővítettük, melyek nagy segítséget nyújtanak a közfoglalkoztatottaknak. Amire nagyon büszke vagyok, hogy 2018-ban megkaptuk a Belügyminisztérium dicsérő oklevelét a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységünkért. Nem utolsósorban az ezzel kapott 10 millió forint összegű támogatást Semjén fejlesztésére tudtuk fordítani.

Sikerek

A település vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket, és ezzel kapcsolatban sikerekről is beszámolt: „A Vidékfejlesztési Program keretében a volt iskolát és a faluházat sikerült felújítanunk. Egy TOP-os pályázat révén egy régóta húzódó építkezést tudunk folytatni, egy Ady Endre úti ingatlan egyik részében orvosi rendelőt alakítunk ki. Ezenfelül több funkciót is el fog látni a épület: az idősek nappali ellátását, illetve orvosi magánlakást szeretnénk benne megvalósítani, remélem, jövőre sikerül ezt az épületet átadni a falunak. Van egy zajló EFOP-os pályázatunk, ami a szegregációs élethelyzetek felszámolását, illetve javítását szolgálja. Ennek keretén belül számos kirándulás, szabadidős programok és kézműves-foglalkozások voltak és lesznek. Ezen belül öt szociális bérlakást építünk, amit a terveink szerint idén át is fogunk adni, amivel a fiatal nagycsaládosokat szeretnénk támogatni. A házak gyönyörűek, korszerűek, és bízunk benne, hogy a bérbevevők úgy fognak rá vigyázni, mint sajátjukra.

Segítenek

A polgármester kifejtette, hogy az önkormányzat a lehetőségeihez mérten igyekszik a helyi lakosoknak segítséget nyújtani, így évente legalább kétszer nagyobb értékű élelmiszercsomagot osztanak, és télre mindenki kap szociális tűzifát.

– Településünk nyugodt, biztonságos, ehhez a polgárőrségünk is hozzájárul, és falugondnoki szolgálatunk is működik, mely ugyancsak sokat segít a lakosságnak – zárta gondolatait Setét Béla.

(A borítóképen: Setét Béla az egyik új szociális bérlakás előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában