Elismerés

2020.08.27. 14:30

Elismerték a munkáját

Bratu László három cikluson át volt Encs polgármestere, a jelenlegi városvezetés most őt tüntette ki.

Hegyi Erika

Fotó: BT

„Encs Város Pro Urbe” díjat vehetett át Bratu László, Encs korábbi polgármestere a város ünnepi megemlékezésén. Mint mondta, nagy meglepetés volt számára

az elismerés, hiszen öt év telt el azóta, hogy már nem tevékenykedik a városért polgármesterként.

Három ciklus

Bratu László Encsen született, itt is járt általános iskolába.

A középiskolát Nyíregyházán végezte, majd Debrecenben, az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán szerzett építőmérnöki diplomát, később településfejlesztési és igazgatási szakmérnöki képesítést. Első munkahelye a Bélusvölgyi Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat volt. 1984-ben egy vezetőváltás után a Forrói Építési Igazgatási Társulás élére került, ahol 32 település tartozott építésigazgatási tevékenységükhöz. 1989-ben keresték meg a város átszervezett ágazati és koordinációs osztályáról, ahova a műszaki iroda is tartozott, hogy legyen a város főmérnöke. 2002-ben ő is elindult az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. A választást megnyerte, majd utána még kétszer, így 2014-ig Bratu László volt Encs polgármestere. A következő választáson azonban már nem indult, mert úgy gondolta, inkább a nyugalmasabb nyugdíjaséveket választja. 2006-ban érdemes és eredményes munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott.

Szépséges épületek

Kérdeztük tőle, hogy mire a legbüszkébb.

– Polgármesterségem alatt mindig az volt a célom, hogy élhetőbbé, szebbé, korszerűbbé tegyem Abaúj központját, városát. Sok különleges, szép épület jelent meg abban az időben a településen. Munkatársaimmal elkezdtünk kialakítani egy olyan kisvárosi arculatot, ami a környezetbe illik, és méltó rangjához. Megépült a gyönyörű rendőrkapitányság és az ország egyik legszebb tűzoltó-parancsnoksága. Szinte minden közintézményünk megújult, az utolsó ciklusomban sikerült a városházát is felújítani. Ezért közel két cikluson keresztül harcoltam, mert fontos volt számomra, hogy a köztisztviselők megfelelő körülmények között dolgozzanak. Korszerűsítettük az utakat, járdákat építettünk és kerékpárutakat. Átadtunk huszonnégy szociális lakást fiatalok számára, mert mindig fontosnak tartottuk a fiatalok támogatását. Ebben az időben négy új templommal is gazdagodott városunk – sorolta Bratu László, de ezenkívül számtalan fejlesztés és beruházás történt polgármestersége alatt.

Unokák és vadászat

Végül a családjáról mesélt. Két fia van, a nagyobbik építészmérnök, a családi alapítású kft. ügyvezető igazgatója, a kisebbik a jogi pályát választotta, és ügyvédként dolgozik. Bratu Lászlónak négy unokája van, két fiú és két lány. Szabadidejét szereti Szanticskán, a vadászházukban tölteni, és a Cserehát szépséges erdeiben vadászgatni.

(A borítóképen: Bratu László: fejlesztésekkel, beruházásokkal épült a város)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában