maszkviselés

2020.08.06. 14:00

Büntethetnének, de elnézőek

Bírságoltak már a rend­őrök a maszkviselés hiánya miatt, de nem ez a cél. A kormány az önkéntes viselésre buzdít.

Novák Krisztina

People wearing a protective face mask walk along the beach, on August 3, 2020 in Biarritz, amid the crisis linked with the Covid-19 pandemic caused by the novel coronavirus. - Outdoor mask-wearing has also been made mandatory in parts of the northern region of Mayenne, as well as the popular coastal holiday destinations of Biarritz, Saint-Malo and Le Touquet. (Photo by GAIZKA IROZ / AFP)

Forrás: Illusztráció/AFP

Fotó: AFP

Felmerült a kérdés a legutóbbi kormányinfón, hogy a rendőrség a maszkviselési szabályok megszegése miatt eddig milyen szankciókat alkalmazott.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a rendőrség a törvény alapján intézkedhet, bírságot szabhat ki, akár több tízezer forint értékben is. Hozzátette, tudomása szerint néhány esetben büntettek is, tehát van lehetőség szankcióra, de mindenkit önkéntes jogkövetésre kérnek.

Megyénkben csak egyszer

Megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rend­őr-főkapitányságot, hogy megkérdezzük, megyénkben alkalmaztak-e büntetést maszkviselés hiánya miatt boltban vagy tömegközlekedési eszközön.

– Veszélyhelyzetre meghatározott magatartási szabályok megszegése kapcsán a megyében egyetlen férfit bírságoltak meg a kollégák júliusban, ötvenezer forintra – mondta Szabó Csilla sajtóreferens.

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-től aziránt érdeklődtünk, a tömegközlekedéssel utazók szabálybetartó viselkedését hogyan ellenőrzik.

– A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről rendelkező kormányrendelet alapján mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön, valamint az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt – például orvosi maszk, sál, kendő) viselni – válaszolta írásban a sajtószóvivő. – Első ajtós felszállási rend alkalmazása esetén járművezetőinknek lehetőségük van, hogy a maszk viselését ellenőrizzék, ettől eltérően – amennyiben a felszállás valamennyi ajtón biztosított – a maszkviselés ellenőrzése kizárólag jegyellenőreink által történhet. Amennyiben ellenőrzést végző munkatársaink a járműveken a maszkviselés hiányát tapasztalják, az érintett személyt felszólítják annak használatára, amennyiben nem teszi meg, kizárják az utazásból. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az utas az utazás során később leveszi a felszálláskor vagy ellenőrzéskor még rajta lévő maszkját, illetve előfordulhat, hogy a maszkot az utasnak egészségügyi okból kifolyólag – például rosszullét miatt – kell levennie.

A cél a megelőzés

Gulyás Gergely a kormányinfón kifejtette, továbbra is szeretnék felhívni a figyelmet a kötelező maszkviselésre zárt tereken, boltokban, tömegközlekedési eszközökön. Hangsúlyozta, a védőtávolság megtartása szintén rendkívül fontos. Hozzátette, a jelenlegi szabályok beváltak, a fertőzésszám hazánkban kimondottan alacsony európai és világviszonylatban is, ezért a kormány semmilyen kockázatot nem vállal, hiszen a cél a második hullám megelőzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában