vízlépcső

2020.08.03. 12:00

Biztonságossá teszik a vízszolgáltatást

Befejezéshez közeledik a tiszalöki vízlépcső I. számú gáttáblájának felújítása.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

A „Tiszalöki vízlépcső és hajózsilip rekonstrukciója” című projekt keretében a felújítási munkák a végéhez közelednek, amelyek részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be a Gárdonyi Géza Művelődési Házban a konzorciumi partnerek. Dr. Antal Örs árvízvédelmi referens az országos főigazgatóság részéről, Varga Sándor főgépész az üzemeltető tiszalöki vízlépcső képviseletében, Bárány László a kivitelező Kötiviép’B Kft. ügyvezetőjeként mutatta be a projekt kapcsán végzett tevékenységét.

Kiemelt projekt

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság közös projektje során 2019 júliusától kezdve tartanak a kivitelezési munkálatok.

A kiemelt fontosságú vízépítési létesítmény rekonstrukciójának célja a műtárgy műszaki állapotának felülvizsgálata és átfogó javítása. Ennek része a duzzasztómű gépészeti berendezéseinek és a tábláknak a felújítása, a műtárgy betonszerkezeteinek javítása, a hajózsilip-támkapuk, a partbiztosítások és vezetőművek átépítése és a gépészeti rendszer felújítása, iszapkotró és -továbbító rendszer kiépítése. A kiemelt projekt a Nemzeti Vízstratégia részeként, a Széchenyi 2020 program keretében 5,057 milliárd forint értékben, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

A projekt jelenlegi készültségi szintje közel 25 százalékos, várható befejezése 2022. január 31. – hangzott el.

Árvízvédekezés

A fejlesztés eredményeként biztosítható lesz, hogy a ma már 65 éve üzemelő tiszalöki vízlépcső biztonságosan, károkozás-mentesen és üzemszerűen képes legyen ellátni feladatait a vízszolgáltatásban, a folyógazdálkodásban, a hajózás területén, a megújuló energia hasznosításában és a környezeti kockázatok csökkentésében, és tovább tudja szolgálni Északkelet-Magyarországot és a Tiszántúl térségét. A műtárgy kielégítő műszaki állapotban tartásával közvetett módon hozzájárul

a klímaváltozás következtében gyakoribbá váló szélsőséges árvizek emberi egészségre és életre, a vagyonra, a vizek minőségére, a környezetre, a kulturális örökségre, a gazdasági tevékenységre és az infrastruktúrára gyakorolt káros hatásainak mérsékléséhez is – tudtuk meg.

(A borítóképen: Varga Sándor főgépész beszámolója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában