Anno 2000-ben írtuk

2020.08.12. 07:30

Baj van, mert sok a szőlő

Aggódnak a hegyaljai gazdák, hogy lesz-e, aki megveszi a termést.

White grapes grow at the Fladie vineyard, near the city of Lund in Skane County, southern Sweden, on August 28, 2019. - Making wine in the Nordic countries is far from the glamour associated with Europe's famed wine chateaux: here the sun is fickle, the season is short and diehard aficionados work up more sweat than wine. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY CAMILLE BAS-WOHLERT

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Egy ember életében Tokaj-Hegyalján csak ritkán fordul elő, ami most: sok is meg jó is a szőlőtermés. Még sincs örömünnep Hegyalján – szembesülhettek az elsőre meglepőnek hangzó hírrel az Észak-Magyarország 2000. augusztus 10-i számának olvasói.

Íme, a magyarázat: ez a szőlőtermelők többségének csak akkor örvendetes, ha olyan vevő akad a termésre, aki nem nyomott áron vásárol. A termelők nagy része ugyanis nem tudja betárolni a szőlőt, ezért kénytelen ősszel túladni rajta.

Az államtól várták a megoldást

Eddig minden évben már tavasszal árat hirdetett a Tokaj Kereskedőház Rt., ami nagyban befolyásolta a többi felvevőt is, hiszen kénytelenek voltak ehhez igazodni – világította meg a lapnak nyilatkozó egyik érintett. Most pedig, augusztus elején még nem tudni sem a vásárlási szándékról, sem a tervezett árról. Az állami tulajdonú vállalat szerint a borpiaci viszonyok határozzák meg a felvásárlás kereteit. A szőlőtermelők azonban úgy gondolkodnak: a kereskedőháznak kötelessége gondoskodni a Tokaj-Hegyalja termésének elhelyezéséről. Honnan várjon segítséget a gazda, ha nem az állami tulajdonú cégtől?

A Tokaj Kereskedőház Rt. vezetője a lapnak elmondta: a meglévő szerződéses kapcsolataiknak az idei szüret alkalmával is eleget tesznek. Ezek a megállapodások árat is tartalmaznak. A borvidék idei szüreti termésének kezelhetőségére a Tokaj Kereskedőház Rt. a szükséges lépéseket már megtette.

(A borítóképen: A jó és gazdag termésnek megfelelő és elegendő tárolókapacitás is szükséges / felvételünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában