egészségügy

2020.08.31. 15:00

Amikor kell, képviselik a betegek jogait

Függetlenek az egészségügyi intézményektől és a hatóságoktól is.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A járványhelyzet felerősítette a fókuszálást, de általánosságban is elmondható: az egészségügyi ellátás során, illetve már azt megelőzően is figyelem irányul a betegjogokra és ezek érvényesítésére. A sok hasonló fogalom között nehéz a tájékozódás, célszerű néhány félreértés tisztázása.

Dr. Katona Kornélia az Emberi Erőforrások Minisztériuma Integrált Jogvédelmi Szolgálat, helyi betegjogi képviselője.

- Először fontos elkülöníteni, hogy a betegjog nem egyenlő a beteg emberek (összes) jogaival, a betegjog az egészségügyi ellátás során illeti meg az ellátást igénybe vevőt. A beteg emberek egyéb jogai, ide értve a fogyatékossági támogatást, parkolási kedvezményt, egyéb szociális anyagi juttatást azonban, más, általában közigazgatási eljárás tárgyai, jogorvoslatot ennek megfelelően lehet kérni.

A betegjogokat az egészségügyi törvény írja le (1997. évi CLIV. törvény), melyek a következők: egészségügyi ellátáshoz, emberi méltósághoz való jog, kapcsolattartás és intézmény elhagyásának joga, tájékoztatáshoz és önrendelkezéshez való jog, az ellátás visszautasításának és az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga, valamint az orvosi titoktartáshoz való jog. Ezek a jogok a betegeket illetik meg, a hozzátartozók bármennyire is közel állnak a beteghez, bármennyire

szeretnének neki segíteni, csak nagyon korlátozott módon érvényesíthetik ezeket a jogokat, járhatnak el ilyen ügyekben – mondta el a szakember.

Nem ügyvédek

A betegjogi képviselők nem ügyvédek, bírósági, polgári jogi ügyekben nem járhatnak el. Nem rendelkeznek hatósági jogkörrel sem, nem vizsgálhatnak ki panaszt, nem bírálhatják el az egészségügyi dolgozók munkájának minőségét és nem szankcionálhatnak szabályszegést, mulasztást, ezt az erre feljogosított intézmények tehetik meg. A betegjogi képviselők függetlenek az egészségügyi intézményektől és a hatóságoktól is. A jogok pontos meghatározásában, a jogérvényesítés lehetőségeinek, módjának megismerésében, a panaszok megfogalmazásában, és az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásában nyújthat segítséget a betegjogi képviselő. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Integrált Jogvédelmi Szolgálatának munkatársai, akik országszerte területi illetékesség alapján adnak tájékoztatást a betegjogokról és az adott egészségügyi szolgáltató – háziorvos, szakrendelő, kórház stb. – működésével, eljárásával kapcsolatos kifogások, problémák megoldása ügyében. Közvetlen intézkedésre, panasz kivizsgálására nincs hatáskörük, de irányt mutathatnak, milyen jogorvoslati lehetőségei vannak a hozzájuk forduló állampolgároknak az adott ügyekben. Az érintett így a megkapott információk birtokában dönthet, melyik megoldást választja, és az ügy jellemzőitől függően még további segítséget kaphat a betegjogi képviselőtől – tájékoztatott dr. Katona Kornélia. A területileg illetékes betegjogi képviselő nevét és elérhetőségeit a honlapon találhatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában