közgyűlés

2020.08.28. 10:00

Áldozatot várna a város vezetése a lakóktól

A piaci viszonyokhoz közelítenek a díjakkal, állítja a közgyűlési többség.

A miskolci Városháza

Forrás: ÉM

Több olyan döntés is születik Miskolc közgyűlésének pénteki ülésén, amely megdrágítja az életet a városban lakók számára.

Fájdalmas lépések

Csütörtökön Bartha György, a testületben többségben lévő Velünk a Város frakció tagja tartott sajtótájékoztatót, amelyen újra elhangzott az elmúlt hónapokban többször ismételt mondat: „több mint 7 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat ebben az évben a város”. A képviselő összefoglalta: mindez a 3,4 milliárd forintot kitevő állami elvonásoknak, a város, intézményei és társaságai 3,1 milliárdnyi elmaradt bevételének és a pandémia elleni védekezésre fordított összegeknek tudható be.

Hangsúlyozta, hogy a képviselők asztalára ma kerülő, a helyzethez igazított új költségvetési tervezettel kapcsolatban valamennyi közgyűlési frakciót egyeztetésre hívta a polgármester. „Ezt a szemléletet, ezt a felelős gazdálkodást várják el tőlünk a miskolciak” – mondta.

Megkérdeztük Bartha György­től, hogy a díjemelésekkel kapcsolatos előterjesztések készítésekor figyelembe vették-e a városban élők anyagi teherbíró-képességét. A képviselő szerint az elmúlt hét-nyolc esztendőben a különböző díjakat nem igazították hozzá az inflációhoz, illetve az emelkedő költségekhez, így erre

a városvezetésre maradt, hogy ezeket a fájdalmas lépéseket meghozza. Bartha György úgy fogalmazott, hogy „a piaci viszonyokhoz kell közelítenünk az emeléseket, amelyek így sem érik el azokat. A megemelkedő lakbérekből újabb lakásokat lehet majd felújítani, és egy alapot is képezünk

a gyengébb anyagi helyzetben lévők segítésére. Válaszában azt sugallta, hogy ennyi áldozatot a városlakóknak is vállalniuk kell”.

Hónapok óta

A Fidesz–KDNP-frakció július 23-án nyújtott be javaslatot, amelyben adó- és áremelési moratórium elrendelését indítványozta.

Az Észak-Magyarország kérdésére Hollósy András, a frakció szóvivője elmondta: a baloldali városvezetés pénzügyi tehetetlenségéért nem felelhetnek a miskolci lakosok, nem várható el, hogy ők hozzanak áldozatot.

– Különösen nem ilyen brutális áldozatot, amikor a lakbéreik megduplázásához kellene mosolyogva asszisztálniuk. Hónapok óta tudja a városvezetés, hogy pénzt kellene szereznie, ehhez képest semmit nem tud felmutatni. Eközben árakat emelnek mindenhol, amihez csak hozzáférnek, ahelyett, hogy kiaknáznák a fejlesztési lehetőségeket. Szomorú, hogy végső megoldásként a miskolciak nyakába akarják önteni a problémát, és velük akarják kifizettetni azt a hétmilliárdos költségvetési hiányt, amit 2020-ban összehoztak – fogalmazott Hollósy András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában