könnyített szabályozás

2020.08.12. 13:00

Adómentessé válhat a saját célú pálinkafőzés

Az elmúlt években folyamatosan nőtt hazánkban a magán pálinkafőzők száma.

Méhes László

Fotó: Vajda János

Ez várhatóan tovább növekedhet annak következtében, ha a magyar kormány a saját felhasználásra történő pálinkafőzést teljesen adómentessé teszi. A pálinkafőzés magánszemélyekre vonatkozó könnyített szabályozása, amelyért Magyarország következetesen kiállt, most megvalósulhat uniós szinten is – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI híradása szerint. A lényege, hogy az egyébként csekély terhet előíró rendelkezéseket, például a főzést megelőzően a literenként 700 forintos, úgynevezett párlatadójegy megvásárlását is el lehessen törölni.

A célunkat elértük, az adómentes párlatfőzés szabadsága már mindenkit megillethet az EU-ban – jelentette ki Tállai András, hozzátéve: az erről szóló részletszabályok már érvényesek.

E szerint a pálinkafőzés háztartásonként évente 50 liter gyümölcsszeszig adómentes lehet, és a mentesség mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra érvényes. A magánszemély azonban továbbra sem értékesítheti az előállított párlatot, csak családi és vendégi körben fogyaszthatja el – hívta fel a figyelmet.

Két év múlva lehetséges

Az új, kedvező szabályok az irányelv rendelkezései szerint 2022. január 1-jével léphetnek hatályba.

A magánfőzők számának folyamatos emelkedését tapasztalja az országos jelentőségűvé vált Quintessence Pálinkaverseny szervezője, Takács László is. Míg 2010-ben egyetlen minta sem volt ebben a kategóriában, 2015-ben már 109, idén januárban pedig már 772. Igaz, tudjuk meg, 2019-ben még ennél is több tétellel, 867-tel jelentkeztek.

– A magánfőzés jó oldala, hogy a pálinkafőzők között kialakult egy kísérletező kör, akiknek az ismeretei gyarapítják a szakma tudásbázisát. Ám ez a szellemiség leginkább a versenyző szűk elitre jellemző, akik pénzt és energiát nem sajnálva szolgálják a pálinkakészítés hagyományának fejlődését – fogalmazott Takács László.

Nem összemérhető

Egy minőségi lepárlóberendezés beszerzésének ára egymillió fölötti tételt jelent, ezzel a néhány tízezer forintért beszerezhető házi készülékek nem vehetik fel a versenyt. Ezzel magyarázza, hogy bár némi javulás tapasztalható a pálinkák minőségében, a magánfőzők által előállított párlatok mintegy 80 százaléka még nem alkalmas arra, hogy a többivel összemérjék. Számára ez azt jelzi, hogy nagy részük nem rendelkezik azzal az ismerettel, ami elégséges lenne a minőségi pálinkák tömeges megjelenéséhez.

A Quintessence szervezőjének hivatalos adatai szerint az adóhatóság 2019. első felében 212 kereskedelmi és 560 bérfőzdével szemben 24 619 magánfőzőt tartott nyilván, ezek közül 1820 található Borsod-Abaúj-Zemplénben.

A magánzók számára tavaly novemberig valamivel több mint 393 ezer darab párlatadójegyet adtak ki az országban, ami azt jelenti, hogy minimum 393 ezer liter égetett szeszt állítottak elő a magyar háztartásokban. Nem hivatalos vélemények szerint azonban ennek többszörösét, amiről nincs tudomása az adóhatóságnak.

Több a házifőző-készülék

Az idei év elejei adatok szerint mindenesetre tovább nőtt a nyilvántartásba vett házifőző-készülékek száma: meghaladja a 26 ezret. Ennek az évnek az első felében pedig közel 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthon főzők.

(A borítóképen: A Quintessence Pálinkaversenyen, a Palotaszállóban)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában