nyári kedvenc

2020.08.13. 08:00

A gyümölcs ideális jutalomfalat

A dinnye az egyik legpraktikusabb növényi eledel kutyusok számára nyáron, mert leveses.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Biztosan több gazdi tapasztalta, hogy kutyája különösen nyáron szívesen eszik gyümölcsöt. Állatorvos szakértőt kérdeztünk róla, hogy a növényi eredetű táplálék fogyasztása mennyire egészséges a kutyusoknak.

- Egy olyan háziállatnak, amelynek beállított étrendje van, ott bármiféle újítás felboríthatja az egészséges emésztést – mondta dr. Pál Petra kórházi állatorvos. – Tehát, ha valami újat vezetünk be, fokozatosan tegyük! A drasztikus változtatásnál enyhe, vagy súlyosabb hasmenés és hányás is felléphet, hiszen nincs hozzászokva az állat bélrendszere. Egyéni, hogy a kutyák szervezete, hogyan reagál az ilyesmire. Ettől függetlenül vannak olyan nyári zöldségek, gyümölcsök, amiket gond nélkül adhatunk a kutyusoknak nassolni, vagy jutalomfalat gyanánt. Minden új dolog mellé érdemes probiotikum táplálékkiegészítőt is adni, ami segíti a bélflórák helyreállítását.

Szőlőt ne adjunk!

Almát, cseresznyét, meggyet, sőt dinnyét is fogyaszthatnak a kutyák.

- A legnagyobb nyári kedvenc a dinnye, ami azért praktikus, mert nagy víztartalmú gyümölcsről van szó és hűsít. Az alma, cseresznye és meggy sem ártalmas, ha az állatka szívesen megeszi őket. Bár az tény, hogy a meggytől gyakrabban alakul ki hasmenés és sokszor megijednek a gazdik, mert azt hiszik, hogy az ebnek véres a széklete. A gyümölcs a főétkezés mennyiségének ötödét ne haladja meg! A legcélszerűbb a két étkezés között, napközben adni őket. Új keletű felfedezés, hogy némelyik kutyus szervezete egyáltalán nem tolerálja a szőlőben tenyésző gombák toxinjait és mérgezéses tüneteket produkál, ezért azt ne adjunk – emelte ki az állatorvos.

Savat termel a fű

A kutyák kiegészítésképpen néha füvet is rágcsálnak, annak ellenére, hogy alapvetően húsevők.

- A fűrágás nem azt jelenti, hogy a kutyusok legelnek, hanem a gyomor savasodását segítik ezzel elő. Mielőtt közeledünk az etetés időpontjához, eleve savasabb kedvencünk gyomra, mert a biológiai órája tudja, hogy most vacsora következik. A fűrágás emiatt, ha minimálisan is, de veszéllyel járhat, mert általában valamennyit visszaöklendez belőle az eb, ami az orrába mehet. A fűrágást nagyon nehéz megakadályozni, de azzal mérsékelhetjük, hogyha nem adunk annyit enni, mert akkor a gyomornak kevesebb savra lesz szüksége – magyarázta a szakember.

A kutya ragadozó

Léteznek vegán tápok is, amelyek csak növényi eredetű fehérjét tartalmaznak.

- Külön kell választani az allergia miatt bevezetett diétát és hipoallergén tápokat és a gazdi alternatív felfogása okán adott vegán tápot. Allergiagyanú esetén mindig alapos állatorvosi vizsgálat szükséges. A vegán tápok önmagukban nem alkalmasak diétára. Mivel a kutyák ragadozók, ezért megfelelő mennyiségű fehérjetartalmat kell bevinniük a szervezetükbe. Ezt könnyebb állati fehérjéből megoldani, az egészséges vegán étrend kialakításához különös körültekintés kell – hangsúlyozta dr. Pál Petra.

(A borítóképen: Sok kutya szereti a dinnyét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában