Miskolci Művészeti Központ

2020.08.25. 20:00

5 modulban készülhet el a művészeti központ

További források megszerzésére van szükség a Miskolci Művészeti Központ végleges kialakításához.

Szaniszló Bálint

20200817 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A régi Szentpáli iskola épületéten tervezik az új kultúrális központ kialakítását.

Fotó: Bujdos Tibor

A korábban Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolának nevezett intézménynek egykor otthont adó miskolci belvárosi épület állandó témája olvasóinknak. Nem is csoda, hiszen a komplexum a miskolci belvárosban található, a Művészetek Háza közelében. Az épület bizony hosszú évek óta üresen áll, és ki van téve az idő és az időjárás eróziójának, ami nyomot is hagy rajta. A kerítést és a kaput rozsda marja, az udvart rendre felveri a gaz, amit időnként lekaszáltat az épület tulajdonosa, a miskolci önkormányzat. Pedig jobb sorsot szánnak az egykori iskolának...

Ide költözhet a zeneművészeti

Többször foglalkoztunk a témával, hogy amikor végleg eldöntetett, hogy a Győri kapui Ifjúsági és Szabadidőház helyén alakítják ki a kibővített miskolci közterületi kamerarendszer operatív központját, megkezdődött a helykeresés, hol lelhetnek új otthonra az „ifiház” kiterjedt funkciói.

Jó két és fél esztendővel ezelőtt jelentette be az akkori városvezetés, hogy – ahogy akkor fogalmaztak – Zene- és Táncművészeti Képzési Központot hoznak létre a jó másfél évtizede bezárt és üresen álló Csengey utcai iskolaépületben.

Az akkori elképzelések szerint az új intézményben tanulhatnak majd táncot és zenét a gyerekek az alapszinttől, azaz kisiskoláskortól a szakgimnáziumi szintig. Az épület új otthona lesz a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumnak is, amely jelenleg lényegében a Zenepalotában működik.

A szakma örülne az új lehetőségnek, hiszen ezzel hosszú távra rendeződhetne a város ma még sok telephelyen működő művészeti képzése, az egy helyszín hatékonyabbá teheti a művészeti képzést. Itt végleges helyet kaphatnának az „ifiházi” csoportok.

A tervek megvannak

Az épület új célra történő átalakítására még az előző önkormányzat dolgozott ki konkrét terveket, és rendelt hozzá forrásokat különböző pályázati lehetőségek kihasználásával.

Mint megtudtuk, a Miskolci Művészeti Központ (így nevezik most munkanéven a tervezett intézményt) kialakítására 5 egymásra épülő modult dolgoztak ki.

Két modulra van pénz

Az önkormányzat rendelkezésére álló kormányzati támogatás, továbbá épület­energetikai célú pályázati forrás bevonásával az 1-es és a 2-es modulok kivitelezése végezhető el (remélhetőleg ezt a forrást nem viszi el a koronavírus-járvány miatti pénztelenség). Ebben a két modulban a meglévő és jelenleg konzervált állapotban lévő épület energetikai korszerűsítése és infrastrukturális fejlesztése hajtható végre, de beletartozik a tetőtér hasznos beépítése is.

Ebben a kialakítandó térstruktúrában kaphatnak majd helyet a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium terei, valamint a Miskolci Kulturális Központ adminisztrációs helyiségei. Utóbbi intézmény épületben történő elhelyezése azonban még döntésre vár.

A további három modulban egy-egy új épületrész kialakítását tervezik, aminek a megvalósításához az önkormányzat további források megszerzését tűzte ki célul. A fejlesztés jelenleg tervezési fázisban van. Mind az öt modulra elkészült a koncepcióterv és az 1-es és 2-es modulra az engedélyezési terv, az építési engedély iránti kérelmet is benyújtották, valamint dolgoznak a 3-as, 4-es és 5-ös modulok engedélyezési tervein. Az első két modul kivitelezése 2021-re várható..

(A borítóképen: Nem túl szívderítő a jelenlegi állapot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában