Egészségügy

2020.07.29. 13:00

Visszatérhetnek a nyugdíjaskorú orvosok

Szeptember közepéig marad a veszélyhelyzet idejére megszabott rend az orvosi rendelőkben.

20200717 Győr Dr Papp Magdolna orvos. Fotó: Huszár Gábor (HG) Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Huszár Gábor

A 65 év feletti egészségügyi dolgozók közvetlen egészségügyi betegellátás alóli mentesítésére vonatkozó utasításokat visszavonta a szaktárca.

Mint ismeretes március közepén – a kialakult járvány­ügyi helyzetre tekintettel – a miniszter arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók ne találkozzanak személyesen betegekkel, és csökkenteni kellett az orvos-beteg találkozók számát, előtérbe került a távkonzultáció. A meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően május 4-e óta fokozatosan újraindulhattak az egészségügyi ellátások, és a higiénés szabályok fokozott betartása mellett már biztonsággal visszatérhetnek a korábban a sérülékeny csoportba tartozó orvosok, ápolók, nővérek, írja az MTI.

– Az érintett doktorok megyénkben is visszatértek a praxisukba. Rájuk ugyanazok a higiéniai előírások és járványügyi óvintézkedések vonatkoznak, mint fiatalabb társaikra, ebben a tekintetben nincs változás – mondta el dr. Csilek András, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Nem lesz online recept

Szinte minden idős orvos folytatta a háziorvosi praxisát Miskolcon. A megkérdezett idős orvos elmondta:

a higiéniai előírások az eddigiekhez képest nem változtak, hiszen jelenleg is zárt kapuk mögött dolgoznak. Bejelentkezés útján, előre egyeztetett időpontban látják el a betegeket negyedórás időközönként, hogy ne találkozzanak egymással. A váróban kettőnél többen nem tartózkodhatnak egyszerre. Kötelező a kézfertőtlenítés és a maszk viselése. Egyelőre a megszokott módon, e-mailes úton is felírhatják a recepteket. Hozzátette: remélték, hogy egészen a járvány végéig fenntarthatják ezt a rendet, de szeptember 17-től személyesen kell majd felíratni a gyógyszert.

(A borítóképen: Idős orvosok újra a praxisukban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában