Magyar falu program

2020.07.24. 08:00

Újabb forrás a falvakba

Orvosi eszközökre, közösségi terek ki- és átalakítására is érkezik pénz a Magyar falu program keretein belül.

Apagyi Beáta

2020.07.17. Kisgyőr-Mocsolyás A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában megújult a 25117-es jelű Kisgyőr bekötőút 2,6 kilométeres szakasza a Magyar Falu Program keretében. Fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Megyénkben több település pályázata is sikeres elbírálást kapott a Magyar falu program keretein belül. A program az ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú településeket fejlesztené, ezzel megállítva a jelentős népességvándorlást.

Orvosi rendelőjét újítja fel például Izsófalva, valamint ebből az összegből korszerűsíti a már elavult, vagy épp pótolja a még hiányos orvosi eszközöket a megfelelő ellátás érdekében. – Hosszú évek óta szeretnénk megújítani a rendelőt. A most kapott összegből megcsináljuk az épület szigetelését, teljes körű festését, a lépcsők, járdaelemek felújítását. Kellemes és szép környezetet szeretnénk kialakítani, amire már régóta vár a település. Továbbá beszerzünk egy defibrillátort is, valamint célunk kisebb orvosi eszközök megvásárlása, lecserélése is. Az útfelújításra is próbálunk támogatást szerezni. A jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően az elmúlt időszakokban jól kirajzolódtak az úthálózat kritikus pontjai. Az elhanyagolt vízelvezető árok problémáját egy árokásó gép megvásárlása tudná megoldani. Az aszfaltozás is kardinális kérdés a településen, ha erre is lenne keretünk, a 60 éves utakat tudnánk megújítani – mondta Ötvös Béla, Izsófalva polgármestere.

Megújul a közösségi tér

Hasonló a helyzet az 502 fős településen, Muhiban. A polgármestertől, Rácz József Sándortól megtudtuk, az 1994-ben épített művelődési ház lenne a felújítás főszereplője. – A Muhi életében lévő összes eseményt ebben az épületben tartjuk meg, legyen szó farsangról, felnőtteknek szóló táncos mulatságról, falugyűlésről, idősek napjáról. Nem használhatatlan, de pontosan úgy néz ki, mint amihez nem nyúltak hozzá közel 30 évig. Egyelőre még át kell gondolnunk, hogy mire elég az elnyert összeg. Kétmillió forintról beszélhetünk, ami bár csekélynek tűnik, mi mégis örülünk minden segítségnek, amivel építgethetjük településünket. Korábban ugyanennyi pénzt kaptunk az orvosi rendelő, illetve a játszótér korszerűsítésére is. Bár kicsi költségvetésből kell gazdálkodnunk, legutóbb az emlékhely köré telepítettünk rózsabokrokat; igyekszünk folyamatosan ápolni és karbantartani a területet, hogy az ideérkezőket se érje csalódás. Egyik jelentős beruházásunk még

a szennyvízrendszer kialakítása lesz a jövőben, reményeink szerint hamarosan ez is megvalósulhat – jegyezte meg.

(A borítóképen: Mindenhol másra pályáztak: Mocsolyáson utat avattak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában