múzeum

2020.07.05. 13:30

Üde színfolt, retró múzeum lesz Cigándon

Az átadást szeptember 12-ére, az idei bélesfesztivál idejére tervezik.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A Bodrogközi Múzeumporta területén felépített épületben az ötvenes-hatvanas évek használati tárgyait, életstílusának relikviáit mutatják majd be. Most ugyan még leginkább egy raktárhoz hasonlít a leendő retró múzeum beltere, hamarosan azonban helyükre kerülnek a használati tárgyak, a televíziók, rádiók, bútorok, és belecsöppenhetünk majd az ötvenes- hatvanas évek világába.

A bemutatásra váró eszközöket a település lakóitól igyekeznek összegyűjteni a szervezők. Oláh Krisztián polgármester ígérete szerint egy rendkívül látványos, interaktív kiállítás alakul majd ki, ami újabb érdekes elemmel bővíti a Bodrogközi Múzeumporta egyébként is egyre több látogatót vonzó kínálatát. A polgármester beszélt arról is, hogy különlegességnek ígérkezik a helyi általános iskola egykori tanárától, Völgyi Antaltól kapott Škoda 100-as autó, amit teljesen felújítanak és úgy mutatják be. Sőt, a járművet akár esküvőkre is bérbe lehet majd venni, ezzel is népszerűsítve a retró múzeumot.

Őrzik a hagyományokat

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője szerint példaértékű, ahogyan Cigánd rendkívül értékes múltjával, valamint kulturális hagyatékával gazdálkodik. Kiemelte: a Bodrogközben tárták fel a nyolcvanas évek közepén a Kárpát-medence legjelentősebb honfoglalás kori leletegyüttesét. A térségnek a néprajzi hagyománya is kiemelkedő, amelyből eddig is igen széles kört mutatott be a múzeumporta. A képviselő hozzátette: a cigándiak élővé is teszik a hagyományt, hiszen időnként felelevenítik a cigándi lakodalmast, ma is működik a Sarkantyús Néptáncegyüttes, valamint az olyan gasztronómiai különlegességek is egyre ismertebbé teszik a várost, mint a Hír védjegyes cigándi apróbéles.

A hagyományok megőrzésének és ápolásának fontos színtere a múzeumporta, amelyben újabb különleges elem lesz a retró múzeum – jelentette ki dr. Hörcsik Richárd.

(A borítóképen: A múzeumporta ad majd otthont a retró múzeumnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában