tanácskozás

2020.07.13. 12:00

Több befektetőjelölt van

Az ózdi testület ülésén szó volt a helyi buszközlekedésről, a helyi civil és sportegyesületek támogatásáról is.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Legutóbb még az esztendő első részében, februárban ülésezett az ózdi képviselő-­testület, amikor többek között megszavazták a város idei költségvetését. Több hónap szünet, és a veszélyhelyzet feloldása után ismét fontos kérdések kerültek napirendre.

Többkörös tárgyalás

A tanácskozás elején Riz Gábor számolt be az elmúlt hónapokban történt országos és helyi eseményekről. Az országgyűlési képviselő részletesen beszélt arról a tárgyalássorozatról, amely az év végén kivonuló ABB multinacionális cég pótlását hivatott megoldani. Több lehetséges profilú vállalkozással állnak kapcsolatban, hiszen továbbra is az a cél, hogy az ózdi munkavállalók a jövőben is helyben találják meg a boldogulásukat.

– Az ózdi befektetőjelöltekkel kapcsolatban kiemeltem: egyikük már többkörös tárgyalást folytatott az ABB vezetésével az ózdi gyár jelenleg is használt területének és üzemcsarnokainak megvásárlásáról. Sikeres üzletkötés esetén és a szükséges képzések, átképzések elvégzése után itt 1000–1100 ember tudna tovább dolgozni.

Talajcserére lenne szükség

– A betonelemgyártó cég vezetése már írásban is jelezte vételi szándékát az újonnan kialakított ipari parkban található területre – erősítette meg a tanácskozáson Riz Gábor. – Ők mintegy 30 főnek tudnának munkát biztosítani. Itt továbbra is nehézséget jelent, hogy a beruházónak közel 300 millió forint értékben kellene talajcserét elvégezni ahhoz, hogy üzemét biztonságban meg tudja építeni az adott területen. Az autóbuszgyártó cég vezetésével is folynak a tárgyalások, hiszen ez a beruházás nem csupán új ózdi munkahelyek létrejöttét jelentené, hanem hozzájárul a magyar közösségi közlekedés környezetbaráttá tételéhez is.

A napirendek

Riz Gábor hozzátette: a tárgyalások sikeres lezárásához továbbra is összefogásra van szükség. Az állam, az ország­gyűlési képviselő mellett Ózd város vezetésének, a helyi önkormányzat képviselő-testületének is vannak olyan feladatai, amelyeket kinek-kinek a maga szintjén kell elvégeznie a siker érdekében.

Az előzetesen meghirdetett napirendek között szerepel a közösségi közlekedés helyzete, a Volánbusz Zrt. tavalyi beszámolója. Janiczak Dávid polgármester ezzel kapcsolatban kiemelte: állandó téma az önkormányzatnál a helyi buszközlekedés racionalizálása, hiszen a szolgáltató a költségvetési hiányának fedezésére idén 120 milliós igényt nyújtott be a város felé. Az is kiderült, hogy a város több mint 70 millió forint értékben pályázatot nyújt be a kiadások enyhítésére. Ezzel kapcsolatban az előterjesztő Janiczak Dávid kiemelte: jó lenne, ha a tavalyi ötmilliós segítségtől a város nagyobb mértékben részesülne a kétmilliárdos országos keretből.

Nagyobb vita után, de végül elfogadták az idei évre vonatkozó önkormányzati támogatást a városban működő civil és társadalmi sportszervezetek részére. A civilek között öt-, az ózdi sportklubok számára húszmillió forintot osztottak szét. A tanácskozás végén az Ózdi Távhő Kft. beszámolóját tárgyalta, majd fogadta el az ózdi testület.

(A borítóképen: Tárgyaltak az ózdi képviselők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában