Helyi közélet

2020.07.28. 08:30

Tizenkét térségben, 400 településen folytatódik a szúnyoggyérítés

A Tisza és a Körösök térségében a legjelentősebb a szúnyogártalom, de számos Duna menti régióban is intenzív védekezésre van szükség a csípőszúnyogok ellen.

Horváth Imre

20200715 Győr Szúnyoggyérítés Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Az elmúlt napok esőzései után ismét számítani kell a vérszívók megszaporodására, ezért több területen folytatódik a lárvák számát csökkentő biológiai védekezés. Az elmúlt héthez hasonlóan több mint 130 ezer hektáron terveznek beavatkozást a szakemberek, tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A Tisza mentén szinte mindenütt jelentős a szúnyogártalom, ezért a szolnoki régióban és a Tisza-tó térségében a múlt heti légi kezeléseket földi eljárással egészítik ki a következő napokban. Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében légi és földi úton is csökkentik a kifejlett szúnyogok számát, míg Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében légi kezeléseket végeznek. A Duna középső szakaszán a fővárosban, a Dunakanyar és a Csepel-sziget településein, valamint az Ipoly mentén és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében földi kémiai gyérítésekre kerül sor.

Megyénkben a héten 150 hektáron terveznek légi, kémiai irtást kedden, Tiszabábolna és Tiszatardos településeken. Földi, kémiai gyérítésre pedig 28 településen, összesen mintegy 5257 hektáron kerülhet sor, ha az időjárás is engedi.

Légi szúnyogirtásra az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével a kiemelt szúnyogártalommal sújtott térségekben kerül sor. A kivitelezések pontos időpontjáról az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, ez alapján tájékoztatják a lakosságot, továbbá a részletes program megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is. A földi kezeléseket napnyugta után, az éjszakai órákban végzik, míg a légi védekezési munkálatok naplemente előtt zajlanak.

A lárvák elleni biológiai védekezés idén április első napjaiban kezdődött meg. Időszakosan a folyók árterén, a tavaink állandó tenyészőhelyein pedig rendszeresen végeztek légi és földi gyérítéseket. A héten a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó nádassal fedett területein juttatják a vízbe a speciális, baktériumok termelte fehérjét tartalmazó készítményt, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

Az esőzések után jelentős számban alakulnak ki a szúnyoglárvák fejlődéshez megfelelő kisvíz jellegű tenyészőhelyek, pocsolyák, ház körüli vízgyülemek, ezeket szervezett módszerrel nem lehet kezelni. Ezekből a várható meleg időben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a csípőszúnyogok, ezért érdemes időben felszámolni a lakókörnyezetükben megtalálható tenyészőhelyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában