Helyi közélet

2020.07.06. 14:30

Támadnak a szúnyogok

A csapadékos időjárásnak köszönhetően megnövekedett a vérszívók száma.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A pocsolyákban, árkokban felgyűlt vízterek mellett, a folyóparti területeken tenyészik a legtöbb vérszívó. A lárvák elleni védekezéssel párhuzamosan a kifejlett szúnyogok gyérítését is megkezdték a megyében.

Este földi gyérítéssel

A kifejlett szúnyogok ellen kifejezetten lakóterületi, szabadtéri használatra engedélyezett irtószert használnak, amely emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nem jelent veszélyt. Mivel a csípőszúnyogok rendkívül érzékeny rovarok, így elég kis mennyiségben is kijuttatni a készítményből. Hektáronként körülbelül alig több mint fél litert jelent. Ez a dózis a legtöbb rovarra nincs káros hatással, a méhfélék, továbbá a rovarevő madarak táplálékai sem sérülnek a kezelések során. A permetezéseket földi járművekről végzik, általában az esti órákban. Mivel a hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, csak a területen aktuálisan tartózkodó szúnyogok pusztulnak el – tájékoztat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Zárt ajtókkal

Azt is javasolják, hogy a kerti eszközöket gyakrabban szabadítsák meg a benne összegyűlt víztől. Az esővízgyűjtő hordókat érdemes szúnyoghálóval lefedni.

Szikszón és Hernádnémetiben is tájékoztatták a lakosságot a gyérítés időpontjáról.

Az irtás minden esetben földi úton történik majd napnyugta után. Azt tanácsolják az önkormányzatok, hogy érdemes a kiírt időpontban begyűjteni vagy letakarni az udvaron tárolt játékokat, kerti eszközöket, a szabadban szárított ruhákat. A kezelés idejére és az utána következő egy órában az ajtókat, ablakokat zárva kell tartani, a külső levegőt bejuttató szellőztető berendezéseket ki kell kapcsolni, valamint a kint lévő gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztás előtt alaposan meg kell megmosni.

Megkeserítik az életet

Annamária elmondása szerint rendkívül kellemetlen, amikor a kertben töltött nyári esték idején folyamatos a szúnyogok támadása.

– Az ember nem érzi magát komfortosan a szabad ég alatt. Szinte rövid időn belül bemenekül a házba, bár az sem nyújt minden esetben menedéket, hiszen a vérszívók előszeretettel keserítik meg ott is a lakók életét.

Az ember próbál mindenféle praktikát bevetni, de az nagyon sok esetben kevésnek bizonyul – mondja. Miskolcon május–június hónapban három-három alkalommal történt szúnyoglárvairtás, biológiai védekezés. Az önkormányzat sajtóosztálya úgy tájékoztatta lapunkat, hogy „a lárvafertőzöttséget és a csípőszúnyogok aktivitását, nagyságrendjét figyelve indokoltsága esetén a szükséges védekezések a kijelölt időpontokban elvégzésre kerülnek”.

(A borítóképen: A szúnyogok elviselhetetlenné teszik a kinttartózkodást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában