Egészségügy

2020.07.11. 15:00

Szív- és érrendszeri centrumot akarnak Miskolcra telepíteni

Megyénk megszolgálta már az egészségügyi fejlesztéseket.

Szaniszló Bálint

20200319 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Járványügyi ellátóközponttá alakítják át a Semmelweis Tagkórház fekvőbeteg-ellátásának területét.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Megyénk jól vizsgázott a koronavírus-járvány idején. Ennek egyik bizonyítéka, hogy Miskolcon, a Semmelweis-kórházban alakították ki az egyik járványkórházat, amely felszereltségében és kiképzett személyi állományában élenjáró komplexum – hangzott el Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Demeter Ervin megyei kormánymegbízott csütörtöki miskolci sajtótájékoztatóján, amelyen – más dolgok mellett – az elmúlt hónapok eseményeit értékelték.

Hatékony volt a fellépés

Demeter Ervin a járvánnyal kapcsolatos adatok elemzése kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a szervezett és hatékony munka is bizonyítja a kormányhivatali rendszer létjogosultságát, hiszen ennek révén egy kézben összpontosulhatott a rendkívül sokrétű és szerteágazó munka.

Helyben kellene kezelni

Csöbör Katalin méltatta a megyének a járvány idején, az egészségügyi területen elért eredményeit. Mint mondta, az itt kialakított járványkórház mind nemzetbiztonsági, mind nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságot képvisel, és egyben bizonyítja is, hogy Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye olyan geopolitikai helyzetben van, amely több egészségügyi ágazat meglétét feltételezné ebben a földrajzi egységben. Ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán a legveszélyeztetettebb korcsoport, a 40 és 60 év közöttiek nagy arányban élnek ebben az országrészben.

Amennyiben jelenleg ezen korosztályból, ilyen betegséggel ellátásra szorul valaki, akkor vagy a fővárosba vagy Debrecenbe kell szállítani őket. Csöbör Katalin az egyik legfontosabb feladatnak egy szív- és érrendszeri centrum Miskolcra telepítését nevezte. Mint megtudtuk, ennek kialakítását a megyei központi kórházban, a régi szülészet helyén képzelték el. Az elképzelés már kormányzati szinten van, akár már a jövő évi költségvetés egészségügyi fejlesztésekre szánt keretéből lehetne elkülöníteni a fontos beruházás megkezdéséhez.

Majdnem kész

A beszélgetésen részt vett Mátyás Lajos érsebész főorvos is, aki elmondta, hogy hosszú esztendők óta formálódik a miskolci szív- és érrendszeri központ. Majdnem minden eleme magas színvonalon megvan és működik is a megyei kórházban, de mindenképpen ki kellene alakítani a szívsebészetet, hogy teljessé és hatékonnyá váljon a rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában