ünnep

2020.07.01. 11:30

Saját fogadott ünnepnapja lett Füzérnek

Emlékhelyet alakítanak ki a reformáció helyi emlékeinek megőrzésére, valamint saját ünnepet is választottak Füzéren.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Fogadott ünnepnap lesz Füzéren a Jézus szíve ünnepe, amelyet régóta számon tartanak a főleg látványos váráról és gyönyörű természeti környezetéről ismert zempléni településen – közölte az Észak-Magyarországgal Horváth Jenő polgármester.

Mint elmondta, az ünnepnapot az Úr napja ünnepétől, vagyis a pünkösd második napját követő csütörtöktől számított nyolcadik napra eső pénteken tartják majd. Felidézte: a Jézus szíve ünnep füzéri fogadalmának eredete a régmúltban keresendő, ugyanis ezen a napon történt egy, a községet ért természeti katasztrófa, amikor is egy hatalmas jégeső és felhőszakadás a település határában a teljes gabonaföld és egyéb termények pusztulását okozta. Hálaadásul a túlélésért fogadta a füzéri közösség helyi ünnepnappá örök emlékül Jézus szíve ünnepét – tette hozzá a polgármester.

Azt is elmondta: ezen a napon a fogadott ünnep tiszteletére a községben nem végeztek munkát, mely ma is élő hagyomány. A település vezetője az ünnepnapot két okból erősítette meg rendeletével: egyrészt az ünnepet megfogadó őseik iránti tiszteletből, valamint azért is hálát adnak, mert a koronavírus miatt kialakult rendkívüli járványhelyzet alatt településüket a kór nem érte el. A helyi fogadott ünnepről szóló rendelet Füzér közigazgatási területén élőkre vonatkozik. A rendeletben megfogalmazottak szerint az ünnepnapon fellobogózzák a település közterületeit és közintézményeit. Ugyancsak felvonják Füzér és a füzéri vár országzászlaját a vár hét ágyújának díszlövése kíséretében, egyben munkaszüneti nap is lesz az adott péntek – jelentette ki Horváth Jenő. A rendelet a jövő év elejétől érvényes.

Református emlékhely

Ugyancsak az egyházi élethez kötődik a füzéri polgármester másik rendelkezése, amely református emlékhellyé nyilvánítja a felekezet temploma melletti területet. A magyar reformáció füzéri közösségi emlékhely és a park kialakításának célja a magyar reformáció, valamint a helyi füzéri református egyházközség történetének bemutatása. A polgármester ígérete szerint kiemelten odafigyelnek a műemléknek nyilvánított templom építésének, egyedi tárgyainak, úrvacsorakelyhének, a templom harangjának, a templomról készült képzőművészeti alkotások, köztük Ligeti Antal festményeinek és a templom festett famennyezetének – amely az 1831-ben bekövetkezett nagy kolerajárvány után vélhetően a gyülekezet adományából készült hálaadásként – kutatására, bemutatására és megőrzésére – sorolta a polgármester. A megállapodást a városvezető Oroszy Ákosné lelkésszel, valamint Bacsó Imre gondnokkal kötötte meg.

Áldozatot is hoztak

A polgármester elmondta: a két rendeletet a járványhelyzet miatt gyakorolt különleges hatáskörben hozta meg, annak feloldása előtt e kettő volt az utolsó rendelkezése. Tájékoztatta a lakosságot arról is, hogy ez a rendkívüli helyzet június 17-én megszűnt. Horváth Jenő közölte: a járványhelyzet 96 napja alatt négy rendeletet és huszonnégy határozatot hozott. Hozzáfűzte: a képviselő-testület ezután a normál helyzetnek megfelelően működik tovább. Megköszönte a lakosság türelmes hozzáállását a válsághelyzet kezeléséhez, az önkormányzat tagjainak pedig a támogatást a meghozott rendeletekhez és határozatokhoz.

A füzéri polgármester azért is köszönetet mondott, hogy sokan járultak hozzá a kormányzati járványügyi alap településükre eső összegének befizetéséhez, ami 10,2 millió forint volt. Akadtak, akik pénzzel, mások azzal, hogy elfogadták az úgynevezett „heti egy napi állásidő” elrendelését, ezekre a napokra ugyanis nem számoltak el részükre díjazást. A polgármester hálás mindazoknak, akik vállalták a csökkentett időben való foglalkoztatást, de tisztában van vele, hogy a válsághelyzet által többen munkanélkülivé váltak. Az utóbbiak számára jelezte: a járványügyi helyzet utáni időszakban azon dolgoznak, hogy akik elvesztették munkájukat, minél hamarabb újra állást találjanak.

Horváth Jenő hozzáfűzte: köszönet illeti azt a harminc embert is, akik a már hagyományos temető kaszálásban részt vettek, egyben kérte a lakosságot, hogy aki teheti, folyamatosan vegye ki a részét a sírkert ápolásában. A polgármester kifejtette azt is, hogy lassan elindulnak a helyi rendezvények, a füzéri vár már ismét várja a vendégeket. Felhívta a figyelmet a futballpályán megrendezendő sport­eseményekre is, amelyek közül a következő július 19-én lesz, a Füzéri Sportkör szervezésében.

(A borítóképen: A füzéri vár is újra látogatható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában