állatorvosok

2020.07.12. 16:00

Önkéntes állatorvosok helyettesítenek

Szirmán elpusztult egy idős néni kutyája, mert péntek délután nem jutott el állatorvoshoz.

Detzky Anna

Fotós: Ádám János

A városban csak néhány állatorvos vállal ügyeleti munkát és hozzájuk egy központi telefonszámon keresztül lehet eljutni. Az éppen elérhető állatorvos számát egy üzenetrögzítő mondja be, de eddig a lépésig nem mindenki jut el. Az is nehézséget jelenthet, hogyha a gazdik nem elég mobilisak, vagy kispénzűek, mert az ügyeleti ellátás nem olcsó. Piroska néni történetén keresztül jártuk körbe a problémát.

Nyugdíjasként nehezebb

– Az állatorvosunk szabadságon volt és nem tudtuk elérni, amikor a tizenkét éves kutyánk, Bundás rosszul lett június 12-én. Egészen péntek délutántól hétfő délelőttig szenvedett és végül el kellett altatni – mesélte Piroska néni. – Befogadott, közepes testű, keverék kutyus volt. Az anyjával, Kormival együtt érkezett, aki még velünk maradt. Bundás már egy hete gyengélkedett, de nem látszott nagyon súlyosnak az állapota. Úgy vettük észre, hogy komoly baja lehet, hogy csúnyán elkezdett váladékozni a végbelénél, ezért még a lakásból is ki kellett tessékelnünk a kertbe. A férjem folyamatosan takarított utána. Egy jó órán keresztül telefonálgattam, de nem értem célt. Az ügyeletes állatorvosra mutató telefonszámon egy üzenetrögzítő vette fel. Aztán két tudakozót is hívtam, de a környéken nem tudtak senkit ajánlani. Ráadásul akkor szembesültem vele, hogy nagyon magas az ügyeleti díj. Mire eljutottam az állatkórházig, addigra már ők is bezártak. Hétfő délelőtt végre visszajött szabadságról az állatorvosunk. Akkor mondta a doktor úr, hogy valószínűleg vastagbél rákja volt Budásnak, ezért már pénteken sem lehetett volna megmenteni, de legalább ne szenvedett volna ennyit!

Drága szolgáltatás

Megtudtuk, hogy az önkéntes helyettesítési rendszer hétköznap este 22 óráig, szombaton, vasárnap és ünnepnap 10-20 óráig tudja a betegeket fogadni. Központi telefonszáma 20/48-24-101, melynek üzenetrögzítője a sípszó után bemondja a helyettes kolléga telefonos elérhetőségét.

A szolgáltatás igénybevétele a kezelési költségen és gyógyszereken kívül 10.000 és 20.000 Ft közötti készenléti díjat is magába foglal. A részletekbe Dr. Gulya Angéla praxisvezető állatorvos, a Népkerti Állatorvosi Rendelő Kft. alapítója és tulajdonosa avatta be lapunkat.

Ne tegyük le a rögzítőt!

– A városban kevés az állatorvos és az állatorvosi rendelő. Mivel nap közben mindenki nagyon sokat dolgozik, csak néhány kolléga vállal úgy nevezett helyettesítési rendszert a megyéből – nyilatkozta Dr. Gulya Angéla, a megyei önkéntes ügyeletes állatorvosok nevében. – Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen ez nem ügyelet, hanem csak az állandó állatorvosok helyettesítésére szolgál. Klasszikus állatorvosi ügyelet egyébként Dunán innen sehol nem működik, mert nincs rá kapacitás. Viszont több állatorvosi rendelő még péntek este hatig és szombat délelőtt is nyitva tart. A másik problémát a költségek jelentik, ami a jelenlegi készenléti díjjal éppen, hogy nem ráfizetéses, de sok gazdinak ez így is túl magas költség. Az ügyeleti telefonszám minden szóróanyagunkon szerepel. Viszont telefonközpontos nem ül a készülék mögött. Amikor az amúgy is feszült gazdik meghallják az üzenetrögzítőt, sokan azonnal leteszik és telefonálgatnak tovább. Ez a helyzet csak akkor oldódhatna meg teljesen, ha az állatorvosi kamara kötelezővé tenné a 24 órás állatorvosi ügyeletet és ehhez kötné a működési engedély kiadását. Ez azért is lenne fontos, mert este tíz óra után jelenleg csak Budapesten dolgozik ügyeletes állatorvos.

(A borítóképen: Síkuti Tiborné és az életben maradt vak kutyája)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában