strandépítés

2020.07.11. 09:00

Nyáron is, télen is Mályiban

Strandfejlesztés kezdődött pályázati támogatásból, önerő hozzáadásával.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A beruházás egy hete kezdődött a Mályi-tó partján. A korábbi nagy parkolót lezárták, mert munkaterület – mondta Viszokai István polgármester. A kivitelezést végző cég a koronavírus-járvány miatt kért három hónap halasztást, hiszen a munkálatoknak már tavasszal el kellett volna kezdődniük. Így a várható befejezés is csúszik, vélhetően október végére. Közel 100 négyzetméteres, medencével ellátott gyermekbarát úszó­stéget helyeznek majd a tóra. A strandon parkosítást is végeznek, kiszolgálóegységeket, illemhelyet, zuhanyzót alakítanak ki. Továbbá egy strandröplabdapályával, illetve játszótérrel bővítik a területet. A szakhatóságok előírásai alapján a vízben bójával jelölik majd a mélységet, hogy meddig biztonságos a fürdőzés. Az esetleges balesetek teljes kizárása a cél, orvosi ellátás és vízi mentő jelenléte teszi majd még biztonságosabbá a tóparti pihenést. A nyár lesz a főszezon, de télen is attrakcióval készülnek, szaunafalu szerepel a tervek között. Szaunázás után csobbanhatnak majd a tóban azok, akik ezt igénylik. Ha elkészül a strand és minden engedélyt megkapnak, a helyiek ingyen vehetik igénybe a strand szolgáltatásait – tudtuk meg.

A parkolót a tóparttól kicsit távolabb alakítják ki és nem lesz ingyenes, de megfizethető, reális összegre gondoltak, erről még nem döntöttek. A későbbiekben kulturális rendezvényeket, ügyességi és sportversenyeket is szeretnének a strandon tartani, ez a távlati cél.

Türelmet és empátiát kér

Néhányan nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a parkolót lezárták, viszont van kijelölt közterület az autók számára – jegyezte meg a polgármester. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tónak azon a szakaszán – amely a köztudatban szabadstrandként ismert – nem is lehet fürdeni hivatalosan, hiszen a terület bányató.

Pár száz méterrel arrébb van egy legálisan kijelölt, belépőjeggyel üzemelő strand, amely nem önkormányzati tulajdon. Szintén magántulajdonban van a tónak egy hátsó traktusa, ahol az elmúlt hétvégén is rengeteg autó parkolt, utasaik nagy mennyiségű szemetet hagytak maguk után – tette hozzá a település vezetője. A szemét eltávolítása nem az önkormányzat, hanem a tulajdonos feladata. Az üdülőterület lakói joggal várják el, hogy rend és tisztaság legyen. A rend fenntartása hatalmas pluszmunkát ró az önkormányzat dolgozóira, humánerőforrás-kapacitásuk pedig véges.

A településen más beruházások is zajlanak a strandfejlesztéssel egy időben. Egyebek mellett csapadékvíz-elvezetést építenek ki a korábbi szikkasztóárkok helyett. A vizet a Hejőbe irányítják majd. A munkálatok miatt a napokban fórumot szerveznek, ahol tájékoztatják a helyieket a várható esetleges kellemetlenségekről. A honlapon tájékozódhat mindenki az aktuális munkálatokról – összegezte Viszokai István.

(A borítóképen: A tervek szerint október közepére készül el a strand Mályiban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában