várlátogatás

2020.07.31. 17:00

Nyaralás helyben – Várak, ahová érdemes ellátogatnod megyénkben

Válogatásunkban öt megyénkben található várat mutatunk be, ahová nyáron is érdemes ellátogatni.

Kardos Katalin

Füzér Várának fuzer fuzeri füzéri felújitása 2019.11.29 20191129 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Hazánkban a különböző stílusú várak és kastélyok kedvelt turisztikai célpontok. Nemcsak a különleges kilátás miatt, ami számos várból elénk tárul, hanem a történelmi múlt felfedezésének öröméért is. Mintha egy időutazáson vennénk részt, egy-egy várlátogatás kiszakít minket a megszokott városi nyüzsgésből.

Ha a járvány miatt idén nem tervez távoli utazást, szerencsére látnivalóban megyénk is bővelkedik. Válogatásunkban most öt ismert, és kevésbe ismert várat mutatunk be. Járja végig velünk a történelmi helyeket!

Sárospataki vár

A méltán híres sárospataki vagy más néven Rákóczi-vár, a magyar nemzeti örökség része. Jelentőségét már az is mutatja, hogy az 500 forintos papírpénzünk hátoldalán is ez az emlékhely látható. A várban kapott helyet a Rákóczi Múzeum is, mely épp idén 70 éves. Ez alkalomból egy időszaki kiállítás is nyílt. Az aktuális rendezvényeikről bővebben honlapjukról tájékozódhatnak. Idén a szokásos ostromhétvége elmaradt, azonban virtuális formában megtekinthetik az érdeklődök. Az elmúlt tíz év emlékezetes pillanataiból kaphatunk egy kis ízelítőt a hétvégi program hangulatából.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=7dIGgqKB_w0&feature=emb_logo

Füzéri vár

A Füzér település mellett található vulkanikus hegyre épült várat a források a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt az erődítmény. A várból remek kilátás nyílik a környező vidékre, az alant elterülő falura és a dombokra, az év több napján különböző rendezvényekkel is találkozhatunk. Vártörténeti kiállításokat, színházi előadásokat, hagyományőrző napokat és pálinka fesztivált is tartanak itt.


Boldogkői vár

A vár Boldogkőváralja település közvetlen közelében emelkedő, vulkáni eredetű hegyen található, a Hernád folyó völgyének keleti oldalán. A vár rekonstrukcióját követően helyreállították a szárazmalmot, az északi védművet és az alsóvár kapuját, illetve 100 méteres hosszúságú gyilokjáró fut végig a várfalon, amin végigsétálva gyönyörű kilátás nyílik az alattunk elterülő zöld vidékre. A túrázóknak is érdemes ellátogatni ide, hiszen az Országos Kéktúra állomásai között is szerepel, ugyanakkor remek állapota miatt a középkor szerelmeseinek kihagyhatatlan látnivaló.


Regéci vár

A regéci vár 1300 körül épült a Zempléni-hegység középső részén található. Regéc nevét, ami szláv eredetű és szarv, földnyelv a jelentése 1298-ban említik először. A vár romos állapotú volt sokáig, a felújítás munkálatai és egy régészeti tábor jelenleg is folyamatban van. A fejlesztésekről és a programokról Regéc község hivatalos közösségi oldalán informálódhatunk bővebben.


Diósgyőri vár

A mindenki által ismert Diósgyőri vár Miskolc szélén található, és azon ritka váraink közé tartozik, amelyek sík területre épültek. Megerősítésére épp ezért várárkot, valamint hatalmas és erős falakat alkalmaztak. A helyieknek közismert látványosságot mégis érdemes felkeresni, mert színes programokkal várják a látogatókat, gyakran jelmezes rendezvényeket és fegyverbemutatókat is tartanak. Továbbá számos rendezvény helyszíne is Miskolc ékessége, melyekről honlapjukon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában