energetikai korszerűsítés

2020.07.26. 16:30

Nem várnak a csodára

A Csoda-Vár Egységes Óvoda-Bölcsőde épületeinek energetikai korszerűsítését végzik, de a csemeték már visszakapták a részben felújított épületet.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Önkormányzat

A Petőfi Sándor utcai óvodaépület homlokzatát, födémjét és lábazatát szigetelték, a teljes homlokzatot vakolták és hőszigetelt nyílászárókat építettek be. Az óvodások a munkálatok idejére átmenetileg a művelődési házban kaptak helyet. A napokban azonban újra birtokba vehették az óvodát a kicsik és az ott dolgozók is. Bár még nincs minden készen, a munkálatok egy része befejezésre vár. Egyebek mellett a napelemek még hiányoznak az épület tetejéről – mondta Kollár Miklós, Sajókeresztúr polgármestere. A művelődési házat vissza kellett adni eredeti rendeltetésének, hiszen egyre több igény érkezett esküvő előtt álló pároktól, hogy szeretnék a lagzijukat az intézményben tartani. A több hónapos leállás után most már igen aktív a bérlési szándék. A visszaköltözés zökkenőmentes volt, de fokozott figyelem mellett történt, hiszen a területen folyamatban van a bölcsőde építése is – fogalmazott a polgármester. Így még néhány apró kellemetlenség ugyan fennáll, mert a gyerekek elzárt udvarra mehetnek csak ki játszani. A pályázati pénzből megvalósuló beruházást az önkormányzat saját forrásaiból kiegészítette. A vizesblokk felújításában, ahol természetesen mindent kicseréltek, egy különleges elem is helyet kapott, a falon található csempébe beleégették a Csoda-Vár óvoda logóját – emelte ki Kollár Miklós. Ez az ötlet és a kivitelezés viszont a kis ovisok tetszését is elnyerte.

Telt ház

A szülők megértőek, elfogadóak, és szinte teljes kapacitással működik az intézmény. Két csoportban több mint ötven kisgyermeket gondoznak. Az évnek ebben a szakában sokkal kevesebb gyerek szokott lenni, de az óvodások nagy része most az óvónők felügyeletére van bízva, hiszen az anyukák és apukák dolgoznak. Tavasszal, a járvány idején elfogytak a szabadságok, minden családnak jól jön a segítség. Az óvoda a szokásos rendtől eltérően idén nem is zár be, egész nyáron fogadják a kicsiket. Az épület ünnepélyes átadását csak akkor tervezik, amikor már minden a helyére kerül – foglalta össze a település vezetője.


Nem medvét láttak

Ugyan többen is látni vélték a településen, de a hatóság nem erősítette meg a hírt, miszerint medve járt a napokban Sajókeresztúron. A szemtanúk a főtér alsó szakaszán jelezték a hatalmas állat jelenlétét. A település vezetése elővigyázatosságból óvatosságot kért a lakosságtól, illetve kiemelt figyelmet a gyerekek védelme érdekében. Hiszen korábban valóban bizonyítottan voltak nyomai annak, hogy medve járt a környéken. Akkor észak felől érkezett, és a folyó mentén haladt lefelé – tudtuk meg a polgármestertől.

(A borítóképen: A felújított óvodában, háttérben az ovi logója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában