rendezvények

2020.07.13. 15:30

Kultúrában is nyit a város

Kicsit visszafogottabban, de újra programokat terveznek Tiszaújvárosban.

Forrás: ÉM

A kulturális palettáról sorra törölte a koronavírus-járvány a programokat, színházat, koncertet, kiállítást, szabadtéri rendezvényeket Tiszaújvárosban is. A veszélyhelyzet végének kihirdetésével a kultúra is nyithat, igaz, csak óvatosan, hiszen a művelődésszervezők és az intézmények nem tíz embernek, hanem százas, ezres nagyságrendű tömegeknek, közösségeknek kínálnak programokat. Így van ez békeidőben, most azonban kicsit visszafogottabban kell tervezni.

Mátyás Zoltán, a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatója a város internetes portálján beszélt a tervekről.

„Átvészeltük ezt a pandémiás időszakot, voltak természetesen hullámvölgyek és magaslatok is, de próbáltuk azokat a programokat, rendezvényeket online módon visszaidézni, felidézni, amelyek elmaradtak. Nagyon sok volt, és mindegyikért fáj a szívünk, hiszen több városi nagyrendezvény is elmaradt, és mindegyik program, minden esemény a mi gyermekünk. Elmaradt a május elseje, a Tavaszi Fesztivál, a gyereknap, a költészet napja a városi könyvtárban. Ezek mind olyan programok, amiken keresztül a szakmaiságunkat is meg lehet mutatni, és nagyon szereti a tiszaújvárosi közönség.

Amit lehet, pótolnak

„A programok közül néhányat egész egyszerűen nem tudunk újrajátszani, viszont vannak olyan események, amelyeket lehet többé-kevésbé pótolni. Ilyen például a Tavaszi Fesztivál. Egy olyan pár napos eseménysorozaton gondolkodunk, aminek a munkacíme már megvan, »Őszi kulturális napok«; ide tervezzük az elmaradt előadásokat, ez körülbelül november tájékán lenne, többek között azokról a programokról van szó, amik kiestek májusban. Kiesett a színházi előadásunk, amit sikerült egy szeptemberi időpontra áttenni, nevezetesen a Pál utcai fiúk című darabot.”

Mint megtudtuk, a vendégelőadásokat a vírus beköszöntével sikerült visszamondaniuk, tehát ez egy vis maior helyzet, amiben senkinek nem keletkezett anyagi kára, erkölcsi annál inkább. Amit természetesen számon tartanak, és a következő időszakban elképzelhető, hogy újra beépíthetik a tervek közé. „Lesz például egy Gájer Bálint-koncert, illetve egy pódiumműsor, A csemegepultos naplója, az Orlai Produkciótól, amit nagyon régóta vár a színházszerető közönség.

(A borítóképen: A Derkovits Kulturális Központ híres a színvonalas programokról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában