felújítás

2020.07.29. 11:30

Kilencven diák körülményeit javítják a beruházással

Teljesen megújul a sátoraljaújhelyi piarista kollégium.

Bódisz Attila

Hörcsik Richárd, országgyûlési képviselõ, Szabó László, a piarista rend magyar tartománya sátoraljaújhelyi missziójának vezetõje, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára és Szamosvölgyi Péter polgármester (b-j)

Fotó: Vajda János

Két részletben, összesen több mint 1,8 milliárd forintból teljesen megújul a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Piarista Kollégium – jelentette be helyszíni sajtótájékoztatóján az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár tegnap. Soltész Miklós elmondta: 2021-ben 1,1 milliárd, 2022-ben pedig 747 millió forintot ad a kormány az építkezésre, erről a közelmúltban született döntés. Az államtitkár méltatta azt a fontos és minőségi munkát, amit a piarista rend a magyar oktatásban végez. Emlékeztetett rá, hogy korábban Budapesten és Szegeden is zajlottak nagy léptékű oktatási beruházások, most pedig Sátoraljaújhelyen újul meg a piarista kollégium – közölte Soltész Miklós hozzátéve: remélik, hogy az intézmény térségi kihatása miatt környékbeli és felvidéki lakói számára huszonegyedik századi körülményeket biztosíthatnak majd.

Energetikai beruházás

Dr. Hörcsik Richárd a térség országgyűlési képviselője megemlítette, az épületben jelenleg is folyik egy 330 millió forintot meghaladó energetikai beruházás, amikor az építőmesterek megbontották a falakat, akkor derült ki, hogy komoly problémák vannak az ingatlannak. Ezért vált szükségessé a további jelentős kormányzati támogatás megszerzése. A honatya kiemelte: Abaújban és Zemplénben számos egyházi oktatási intézmény működik, amelyek fontos szereplői a minőségi képzésnek. Ezek közé sorolta az újhelyi piarista kollégiumot is.

Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt 10 évben a város szinte minden oktatási intézménye megújult, a piarista kollégium az egyik utolsó a fejlesztések sorában. Ez egyben a város egyik legrégebbi épülete is – emelte ki.

Közösségi terek

Az eredetileg oktatási célokat is szolgáló piarista rendházként működő épületben az államosítás után 1948-ban alakították ki a kollégiumot, amelyet 1992-ben kapott vissza a rend. Szabó László sátoraljaújhelyi piarista atya kiemelte: a 90 férőhelyes egyházi intézmény a jelenleg futó energetikai, valamint a bejelentett beruházásokkal, például szigeteléssel, tetőcserével, homlokzatfelújítással, nyílászáró cserével és fűtéskorszerűsítéssel együtt teljesen megújul 2022-re. Újak lesznek a szobák és a korábbinál több lesz a vizesblokk is az épületben. A kollégiumban kialakítanak olyan közösségi tereket is, ahol hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok számára tudnak programokat szervezni.

(A borítóképen: A tájékoztatón (balról): Hörcsik Richárd, Szabó László, Soltész Miklós és Szamosvölgyi Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában