sertéspestis

2020.07.15. 09:00

Kevesebb a fertőzött kan

Az emelkedés után most csökken a sertéspestises esetek száma a megyében.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Az állománygyérítés során kilőtt vaddisznók feldolgozásának ösztönzése érdekében módosította az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó kártalanítási eljárásrendet az országos főállatorvos a közelmúltban.

Óvatosan az aratás idején

A 2020 márciusában kiadott ASP mentesítési terv hatására jelentősen megnőtt a vadászok aktivitása mind a hullakeresés, mind a diagnosztikai kilövés terén. Ezzel megvalósult egy, a hatóság által régóta szorgalmazott, rendkívül fontos eredmény, mivel az aktív állománygyérítés elengedhetetlen az ASP-járvány terjedésének lassítása és a betegség felszámolása szempontjából, tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ahogy arról korábban többször írtunk már, az országban – megyénkben kiemelten – folyamatosan nő a klinikai vizsgálatok által bizonyított ASP-esetek száma, és a betegség folyamatosan jelen van a hazai vaddisznóállományban a 2018. április 21-i, gyöngyösi kitörés óta. Éppen ezért egyre többen szorgalmazzák az állomány gyérítésének fokozását. Sokan a fertőzött területeken a teljes állomány megsemmisítését sem tartanák túlzásnak. Hazánkban a házisertés-állományban eddig sikerült megakadályozni a betegség megjelenítését, ám a hivatal most az aratás kapcsán kiemelten is felhívta a figyelmet a szabályok szigorú betartására, ugyanis a fertőzött vaddisznók magas száma miatt nagy a kockázata az erdők és szántóföldek fertőződésének is. A fertőzött területeken a zöldtakarmány etetése kifejezetten tilos, de a magas és közepes kockázatú területeken sem ajánlott. Utóbbi térségekben is célszerű a szálas takarmányt és gabonát, valamint a szalmát 90 napig száraz helyen tárolni felhasználás előtt.

A diagnosztikai célból kilőtt vaddisznók esetében az állat­egészségügyi szakemberek elsődleges célja eddig is a vadfeldolgozóknak történő zavartalan értékesítés biztosítása volt. A mentesítési terv jelenlegi módosítása most még inkább azt támogatja, hogy a közepes és magas kockázatú területeken elejtett állatokat az ártalmatlanítás helyett feldolgozzák.

Érdekesen alakulnak az ASP-fertőzött vaddisznószámok megyénkben. Ahogy arról már beszámoltunk, a Nébih laboratóriuma által igazolt megyénkbeli esetek száma tavaly októberben 99, novemberben 150, decemberben pedig 174 volt.

Ehhez képest januárban több mint 470 volt, februárban már 502, míg márciusban elérte a 600 esetet is. Áprilisban 630 feletti esetszámot tartalmaz a hivatal listája, májusban aztán visszaesett négyszázra, míg júniusban már csupán 220 megyénkben elhullott vagy kilőtt vaddisznótetemben mutatta ki a hivatal laboratóriuma az afrikai sertéspestist. Azt, hogy a csökkenés csak ideiglenes vagy a kilövéseknek és elhullásoknak köszönhetően tartós betegségszám-csökkenés következett be, nem lehet megmondani. De a megnőtt hullakeresési és kilövési kedvnek köszönhetően ez hamarosan tisztulhat majd.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Fokozottan ügyelnek rájuk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában