strand

2020.07.28. 19:00

Ígéret volt, de terv nincs

A Diósgyőrben élők még mindig reménykednek, hogy egyszer újranyit a strandjuk.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

Az Észak-Magyarország többször foglalkozott a diósgyőri strand kérdésével az elmúlt években. 2019 őszén választási ígéretként is elhangzott: lesz strand Diósgyőrben.

15 millió forint – két éve

A fürdőt 2014-ben, a Lovagi Tornák Terének építésekor bezárták, az akkori tájékoztatás szerint csak egy szezon erejéig, ám azóta sem nyitott ki újra. 2016-ban aláírást gyűjtöttek a diósgyőriek a strand újranyitásáért, a városvezetés arról tájékoztatta őket, hogy a fürdő újjáépítéséről nem mondott le, „a városrész fejlesztési ütemtervében azonban előrébb szerepel a teljes várrekonstrukció”. „Ahhoz, hogy vendégeket fogadhasson, legalább 15 millió forintot kellene költeni a rekonstrukciós munkálatokra”, válaszolta az Észak kérdésére két évvel ezelőtt a városvezetés.

Hiányzik a helyieknek

A strandra, víz mellé vágyó diósgyőriek közül többen újra felvetették a diósgyőri strand kérdését idén nyáron.

„Sokunknak, főleg az ősdiósgyőrieknek hiányzik. Jó volt, közel van, szép környezetben fekszik és elérhetőek voltak a jegyárak. A vár turisztikájának is jót tenne, ha felszínre hoznák a meleg vizet, és télen-nyáron látogatható lenne a strand”, írta a közösségi oldalon a Diósgyőr-csoport egyik tagja. Ebbe a csoportba felkerült egy 360 fokos videó is, melynek segítségével mindenki láthatja a várfürdő jelenlegi állapotát.

A várfürdőt az Észak értesülése szerint 2003-ban újították fel. Jelenleg a valamikori homokozóban fák növekednek, a drága medencékben nagy barna foltok éktelenkednek, a terület sok helyen balesetveszélyessé vált, az épületek is egyre siralmasabb állapotba kerülnek.

A füves területek és a hatalmas, öreg fák nagy része már a Lovagi tornák teréhez tartozik.

Az Észak-Magyarország megkérdezte a Veres Pál polgármester által vezetett miskolci városvezetéstől, reménykedhetnek-e a Diósgyőrben élők, hogy kedvelt strandjuk kinyit a jövőben.

Tovatűnt a lelkesedés

Kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk a Velünk a Város-frakciótöbbség által vezetett várostól: az önkormányzat készül a Diósgyőri vár környezetének rendezésére is. A fejlesztési terveket a városvezetés társadalmasítani szeretné. Ennek keretében eldőlhet, milyen fejlesztési irányok, mely területek fejlesztése élvez prioritást az ott élő miskolciak számára, válaszolták.

Konkrétumokat tehát nem tudtunk meg. A várfürdő felújítása egyébként 2019 őszén kampánytéma volt. Veres Pál akkor felújításról, nem pedig társadalmasításról beszélt.

(A borítóképen: A diósgyőri strandot lassan visszaveszi a természet)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában