Diósgyőri Gimnázium

2020.07.08. 20:00

Igazgatóválasztás tiltakozással

Sem a tantestület, sem a szülők nem fogadják el a szakminisztérium döntését a Diósgyőri Gimnáziumban.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Intézményvezető-választás történt az elmúlt hetekben több miskolci közoktatási intézményben is. Nagy várakozás előzte meg többek között a Földes Ferenc Gimnázium és a Diósgyőri Gimnázium vezetőválasztását.

A Diósgyőri Gimnáziumnak van új igazgatója, de a döntéssel nem ért egyet se a tantestület, se a szülői közösség. Az intézmény vezetésével az államtitkár Komporday Leventét bízta meg, aki a sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója. A másik pályázó Sziszkosz Róbert volt, aki 2011-től általános igazgatóhelyettesként dolgozott a Diósgyőri Gimnáziumban, 2020 márciusától pedig megbízott igazgatóként irányítja a gimnázium munkáját, mivel Péter Barnabás korábbi igazgató augusztusban nyugdíjba vonul.

A középiskola tantestülete június végén nyílt levelet fogalmazott meg, melyet a Miskolci Tankerületi Központ igazgatójának, dr. László Istvánnak címeztek. Ebben tudatják: nem értenek egyet Sziszkosz Róbert igazgatói pályázatának elutasításával. Mint írják: „kiváló tanári munkáját versenyeredmények bizonyítják. Vezetőként kollégái bizalmát és megbecsülését élvezi, az intézmény szülői és diákközössége maximálisan támogatja és mellette áll. Sziszkosz Róbert ismeri a Diósgyőri Gimnázium múltját és jelenét, ennek alapján készítette el a jövőre vonatkozó pályázatát, melyet szakmai szempontból részletesnek, hitelesnek ítél a tantestület. Ez a másik pályázat esetében nem mondható el. Ragaszkodunk hozzá, hogy bírálják felül a döntésüket, és gimnáziumi, szakmai tapasztalatok alapján történjen a Diósgyőri Gimnázium igazgatói kinevezése!”

Nyílt levél

A gimnázium szülői közössége Komporday Leventéhez címezte nyílt levelét. Ebben arra kérik a nyertes pályázót, hogy mondjon le. Küldtek levelet a Miskolci Tankerületi Központ igazgatójának is, melyben szintén tiltakoztak Sziszkosz Róbert pályázatának elutasítása miatt. Július 13-án este 6 órára pedig csendes demonstrációt szerveznek a gimnáziumban.

Telefonon kerestük Komporday Leventét, szerettük volna megkérdezni, hogy lemond-e, de nem tudtuk elérni.

A Földes Ferenc Gimnáziumban azért írtak ki vezetői pályázatot, mert az intézmény eddigi igazgatója, Veres Pál a 2019-es önkormányzati választások után Miskolc polgármestere lett. Mint arról korábban írtunk, az elit középiskola vezetői posztjára hárman pályáztak: Fazekas Róbert, aki jelenleg az intézmény megbízott igazgatója, Kovács Benedek, a Földes Ferenc Gimnázium fizika, informatika, matematika szakos tanára, valamint Hajdu Hajnalka, a Sajószögedi Kölcsey Ferenc Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.

Az iskola közalkalmazotti tanácsa Fazekas Róbertnek adott bizalmat. Végül a Földes Ferenc Gimnázium igazgatói pályázata eredménytelen lett, mert a köznevelésért felelős államtitkár a három pályázó egyikét sem támogatta. Itt új pályázatot írnak ki.

Dr. László István tankerületi igazgatótól megtudtuk: pályázatot írtak ki a Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégium vezetői posztjára is, itt a két pályázó közül dr. Simon Zoltán kapott megbízást. Az Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola esetében csak Tóthné Csorba Mária, a jelenlegi intézményvezető nyújtott be pályázatot. A döntés alapján ő folytathatja vezetői munkáját további öt évig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában